Startup in de kijker: Game2Cure

Game2Cure laat kinesisten de revalidatie van hun patiënten op afstand volgen. Dieptecamera’s registreren alle oefeningen die een patiënt thuis uitvoert en het Game2Cure-platform zet die informatie om in directe feedback voor patiënt en kinesist. Zo verloopt de revalidatie efficiënt en kan de therapeut zich concentreren op zijn echte taken. Hij verdient bovendien extra dankzij het platform.

“Het is de frustratie van kinesist Lieven Maesschalck die aan de basis ligt van dit ondernemersverhaal”, vertelt program coordinator Tanja Vanhoecke. “In zijn praktijk ligt de nadruk op bewegingstherapie: mensen moeten op een correcte manier bewegen om te genezen. Vandaag moet dat in de praktijk gebeuren – anders worden oefeningen fout uitgevoerd of haken mensen af door een gebrek aan motivatie of feedback. Resultaat: kinesisten worden gewoon opzichters bij oefeningen. Dat is niet nuttig.” 

“Met Game2Cure injecteren we moderne technologie in het beroep. We gebruiken dieptecamera’s zoals we die kennen van moderne spelcomputers om de bewegingen van patiënten te monitoren. Ze doen hun oefeningen dus gewoon thuis voor hun computer."

"De camera’s sturen hun informatie door naar het platform waar de gegevens dubbel gebruikt worden. De patiënt wordt toegejuicht, geïnformeerd en gecorrigeerd door een digitale coach. En tegelijk komt de informatie bij de kinesist terecht die zo de genezing heel gedetailleerd kan opvolgen, de frequentie en de intensiteit van de bestaande oefeningen kan aanpassen of er nieuwe aan toevoegen.”

Op zoek naar kapitaal

Lieven Maesschalck vond in het Antwerpse Common Companies een perfecte technologiepartner om Game2Cure samen te realiseren. Het project is de idee-fase inmiddels ver voorbij.

Tanja: “We voerden bij de start een haalbaarheidsstudie uit in samenwerking met het IWT. We onderzochten het project toen echt van alle kanten: technologie, businessmodel, psychologie, bereidheid van de markt... Na een positieve evaluatie, startte de ontwikkeling. We hopen na de zomer een eerste prototype af te werken en extra kapitaal aan te trekken om echt in productie te gaan. Het zou mooi zijn om binnen achttien maanden te lanceren. En dat doen we dan meteen wereldwijd.”

100% Antwerpse innovatie

Tanja: “Het systeem kan een echte game changer zijn in de markt. We kunnen kinesisten straks weer meer tijd geven om zich te concentreren op het échte werk: het uitdokteren van een therapie. Bovendien maken we het hele revalidatieproces ook veel wetenschappelijker. Dat is echt vernieuwend.”

“Tegelijk zien we zien dat sporters gretig gebruik maken van applicaties om hun trainingsarbeid te registreren. Game2Cure past in dat rijtje, maar voegt er een professional aan toe. De mogelijkheden zijn erg ruim: naast revalidatie en kinesitherapie zien we ook veel opportuniteiten in de geriatrie.”

Deel deze pagina: