Startup in de kijker: Kopterman

Kopterman maakt videobeelden en foto’s met behulp van een drone – een op afstand bestuurde helikopter. Op die manier creëren piloot en cameraman unieke scènes, uiterst geschikt voor films en reclamespots. De creatieve industrie in en rond Antwerpen is een uitstekende voedingsbodem voor deze startup die groeide uit een grafisch bureau.

Videobeelden vanop een helikopter op afstandsbediening, dát is de corebusiness van Kopterman. “Niets nieuws of wereldschokkend, natuurlijk. Maar wél een grotendeels onontgonnen terrein omwille van technologische beperkingen en een gebrek aan wetgevend kader. En dus zijn er weinig bedrijven écht in gespecialiseerd. Volgens ons kunnen de beelden een pak beter en mooier. En nu de technologie en de wetgeving stilaan de goede kant lijken uit te gaan, ligt de markt helemaal open.”

De openingsshots van WELP, de eerste Vlaamse horrorfilm, geven mede-oprichter Seppe Koop alvast gelijk. Ze zien er fantastisch uit.

“Ze zijn ook vooral erg verrassend. We kunnen met onze drone op een heel andere manier te werk gaan dan met camera’s in een helikopter of op een camerakraan. Regisseurs krijgen dankzij ons dus ook veel extra opties om een scène in beeld te brengen. Omdat wij bovendien met een grote en sterke drone vliegen, kunnen we ook camera’s meenemen die cinemakwaliteit draaien. Dat is uniek.”

Uren training

Filmen met een onbemande helikopter is verre van evident. “Elk shot vraagt om een intense samenwerking en veel vertrouwen tussen piloot en cameraman. Alexander Daems, die samen met mij Kopterman opstartte, bedient de camera, en ik stuur de drone. Dat betekent dat Alex zijn ogen permanent op een klein scherm houdt, en dat ik voortdurend in de lucht tuur. Omdat elk beeld de optelsom is van de beweging van de drone én die van de camera, zijn we wel onophoudelijk aan het communiceren. We grijpen elk uur aan om de lucht in te gaan en te oefenen.”

Film, reclame en ... inspecties

Film, reclame en luchtfotografie zijn de meest logische toepassingen van de technologie en de diensten van Kopterman. “Daar ligt ook onze focus. We zijn met Kopterman gestart vanuit onze liefde voor mooie beelden. Alex en ik hebben al zes jaar een grafisch bureau met diezelfde aandacht voor krachtige en unieke beelden – dat zetten we nu verder vanuit de lucht.” 

“Maar drones met camera’s hebben ook nog heel wat andere mogelijkheden: chemiebedrijven vragen ons bijvoorbeeld om vanuit de lucht hun pijpleidingen te inspecteren. Of om beelden te maken van de binnenkant van een schoorsteen zodat ingenieurs onmiddellijk kunnen reageren. Dat is veel minder uitdagend op grafisch vlak, maar het houdt de helikopter wél in de lucht. En extra vlieguren zijn vandaag handig meegenomen. Bovendien is die activiteit gemakkelijker schaalbaar als we straks willen uitbreiden.

Boeiende, maar complexe sector

Uitbreiden is voorlopig nog toekomstmuziek. Kopterman moet immers nog heel wat administratieve hindernissen overwinnen. “Uiteraard kijken we aan tegen de typische bekommernissen van starters zoals budgettering en gebrek aan tijd. We financieren Kopterman vanuit onze inkomsten met Albino, maar dat betekent dat we overdag nog vaak met ons grafisch bureau bezig zijn. Terwijl we zo vaak mogelijk naar buiten willen om te oefenen met de drone. Dat is typisch voor elke startup.” 

Kopterman opereert ook in een juridisch complex kader. “Er bestaat nog geen wetgeving voor onbemande cameravluchten zoals wij ze uitvoeren, en dus vallen we voorlopig onder de superstrenge gewone luchtvaartregels. Omdat Antwerpen in de gecontroleerde zone van Deurne valt, is dat wel lastig. Gelukkig evolueert alles goed en verwachten we in 2014 aangepaste regels. Dan zijn we écht zo vrij als een vogel!”

Stad Antwerpen ondersteunt starters

Ook uw eigen zaak beginnen in stad Antwerpen?

Bekijk onze dienstverlening en advies op maat


Thema's: 
Deel deze pagina: