Startup in de kijker: MyChannls

MyChannls is een nieuwe manier om video te bekijken. Gebruikers kunnen via de applicatie televisieprogramma’s en films bekijken en delen. MyChannls speelt zo in op de groeiende behoefte van kijkers om zélf het televisieschema van de avond in handen te nemen en te kijken naar hun favoriete programma’s.

Gedaan met oude televisie

Oprichter Mark Vandevelde: “Ik heb lang voor MTV gewerkt, en heb daar het medium televisie grondig zien veranderen. Een jaar of acht geleden is MTV overgestapt op Nickelodeon, trash television en reality omdat ze met hun clipjes geen publiek meer bereikten. Iedereen keek naar YouTube. De klassieke televisiezenders hanteren nog altijd het oude model van lineaire televisie, betaald door reclame. Terwijl iedereen aan zijn kleine teen voelt dat ook zij het straks moeilijk gaan krijgen.”

MyChannls vertrekt van een andere realiteit. “Wij zien de televisie als een van de media om videobeelden te consumeren – naast tablets, telefoons en computers. In die context is de televisie écht niet meer dat vaste meubelstuk waar de hele familie in primetime naar zit te kijken. Integendeel: mensen bepalen zélf wat primetime is. Op dat moment willen ze programma’s zien die ze interessant vinden – niet wat er toevallig dan uitgezonden wordt. Daar spelen wij op in.”

Content curation platform

MyChannls is een content curation platform: een plaats waar je als kijker alle videobeelden van over het hele internet verzamelt, selecteert en bekijkt. Het is je eigen bibliotheek vol televisieprogramma’s, zoals Spotify dat is voor muziek. Je bekijkt er interessante zaken en deelt ze met je vrienden zodat zij op hun beurt die programma’s ontdekken.

“De content op MyChannls kan gratis zijn, maar zal vaak ook wat kosten. Dat is helemaal niet erg – we vinden het zelfs best ok om te betalen voor goede content. Dat doen we ook als het op muziek of boeken aankomt. Zolang het platform waarop je die zaken koopt en bekijkt maar gemakkelijk bruikbaar is en goed werkt.”

Meer diversiteit

“Met dit model krijgen volgens ons ook heel wat meer mensen de kans om content te verspreiden. Denk aan een ambitieuze filmmaker die een kortfilm wil draaien over de Zuid-Amerikaanse hoogvlaktes. Die moet vandaag al zijn tijd en spaarcenten investeren om een afgewerkt product te krijgen dat dan veel kans heeft om nooit door de trechter van de productiehuizen en televisiezenders te geraken.

Via MyChannls kan die film wél meteen verspreid worden en geld opbrengen. Misschien maar drie euro per keer, maar als je een paar duizend kijkers weet te strikken, kom je al erg ver.”

Startup in Antwerpen

“We zitten vandaag nog volop in opstartfase: de applicatie is bijna af en de eerste gesprekken lopen al met smart-tv makers. We willen graag erg snel te zien zijn op zoveel mogelijk schermen in heel Europa. Die schaalgrootte is cruciaal om relevant te zijn in de markt en ook de sociale poot van MyChannls voldoende kracht te geven.”

“Antwerpen is een geschikte stad om dit soort initiatieven op te starten. Ik run hier ook Content Cowboys, een communicatiebureau dat erg sterk is in sociale mediacampagnes. Met alle creativiteit die hier aanwezig is, lukt dat aardig. Voor MyChannls kreeg ik veel steun van Idealabs in de eerste fase. Toch blijf ik nog wat op mijn honger zitten: na bezoekjes aan de startup scene van Berlijn, London en Tel Aviv merk je dat we nog een weg af te leggen hebben.

Vooral de link met investeerders mag een pak directer. Maar eens die gelegd is, kan je in Antwerpen een ongezien blik creativiteit, innovatie en ondernemerschap opentrekken. En dat is wel laaiend interessant.”

Stad Antwerpen ondersteunt starters

Ook uw eigen zaak beginnen in stad Antwerpen?
Bekijk onze dienstverlening en advies op maat

Thema's: 
Deel deze pagina: