Award voor neoScores op Startup Nations Summit

Antwerpse startup neoScores is in Seoul verkozen tot de op een na meest beloftevolle starter ter wereld. De startup werd met een 'Foxconn Award' bekroond op de Startup Nations Summit en ontvangt 20.000 dollar. Het Antwerpse bedrijf werd uit meer dan 45 genomineerde jonge starters gekozen. In de jury zaten onder meer toplui van Samsung, Huawei en Foxconn, naar wie de award van NeoScores vernoemd is.

neoScores wil komaf maken met papieren partituren. Met een applicatie kunnen muzikanten hun partituren bewerken en gebruiken op een tablet – net zoals ze dat vandaag doen op papier. Het voordeel? De digitale partituur gaat nooit verloren en is altijd beschikbaar in de cloud. In april spraken we nog met CEO Bart Van der Roost:

 

neoScores is een bedrijfje van 3 geschoolde muzikanten met een gezamenlijke frustratie: papieren partituren. “Die zijn eigenlijk niet meer van deze tijd”, vertelt medeoprichter Bart Van der Roost. “Maar er bestaat gewoon geen goed digitaal systeem. Een gat in de markt, vonden wij.” 

Businessplan 180° gedraaid

Bart: “Als muzikanten focusten we met ons product in eerste instantie ook op collega’s. We wilden een systeem maken voor goede digitale partituren. Met ruimte voor notities, opmerkingen van anderen, markeringen van relevante lijnen... En met perfecte zoom-instellingen.” 

Maar het team realiseerde snel dat de muzikant niet de belangrijkste klant zou worden. Bart: “Onze échte klanten zijn de uitgevers van partituren. Zij zouden immers heel graag een digitaal systeem hebben, maar zijn als de dood voor piraterij. Zo zijn we neoScores meer en meer gaan bekijken als een platform – zoals de iTunes store voor muziek. Voor die zo gemakkelijk toegankelijk werd, was illegaal downloaden veel wijder verspreid. Maar nu begrijpt iedereen de meerwaarde van gekochte muziek."

"Met partituren is dat net hetzelfde: je kan in de applicatie heel eenvoudig hoge kwaliteitspartituren aankopen. Dit wil natuurlijk zeggen dat we een standaard moeten creëren voor de creatie van digitale partituren. En dus ook dat we voorgoed onze stempel kunnen drukken op deze markt.”

Steun van alle kanten 

Bart: “Wat me opgevallen is de voorbije maanden, is dat de meeste clichés over ondernemen gewoon waar zijn: het is keihard werken, de stress tijdens een belangrijke pitch is waanzinnig en onzekerheid is nooit ver weg. Maar wat niet klopt, is het verhaal dat ondernemers er alleen voor staan. Integendeel: we vinden net dat de instellingen die gecreëerd zijn om ondernemers te helpen erg goed werken."

"Ik denk bijvoorbeeld aan het innovatiecentrum Antwerpen en iMinds – zij hebben echt fantastisch werk geleverd toen we in de prille opstartfase zaten. En nu genieten we van de omkadering van KBC en van een fantastisch uitzicht uit de Boerentoren, dankzij Start it @KBC. Als lid van die startup-community krijgen we persoonlijke begeleiding van experts op vlak van financiën, marketing, organisatie, sales... En we profiteren mee van het grote KBC-netwerk. Dat geeft ons echt wel vleugels."

"Je voelt bovendien dat Antwerpen en Vlaanderen veel vertrouwen hebben in ondernemers en ons echt alle kansen willen geven. Aan ons om daar nu ook wat mee te doen!”

Deel deze pagina: