Startup in de kijker: Twikit

Wie 3D-printing zegt, denkt vooral aan industriële toepassingen en ontwerpen in de medische sector. Maar Twikit maakt die vernieuwende technologie nu beschikbaar voor een veel breder publiek, via eenvoudig te bedienen applicaties voor smartphones en tablets. Resultaat: zelfs zonder 3D-design vaardigheden, kan iedereen een uniek object creëren en laten printen.

3D-printing for the rest of us

De technologie om in 3D te printen is intussen relatief gemakkelijk beschikbaar. Hier en daar duiken zelfs gespecialiseerde 3D-drukkerijen op waar aan de lopende band objecten in was worden geprint. Maar een object in drie dimensies creëren, vraagt wel wat meer designvaardigheden dan een gewone tekening in 2D. En de software om objecten te ontwikkelen, is ook heel wat complexer dan een gewone tekstverwerker of een tekenprogramma. Daarom blijft het voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show. Net dat wil Twikit doorbreken.

Oprichter Martijn Joris: “Wij bouwen applicaties waarmee je objecten in 3D kan ontwerpen én waarmee je ze meteen kan laten printen. We maken bewust geen complexe en onbegrijpelijke software, maar eenvoudige en duidelijke apps die iedereen op zijn smartphone of tablet kan gebruiken. Zo kunnen mensen vandaag al hun eigen trofee ontwerpen en thuis laten leveren, en werken we intensief aan een applicatie voor het personaliseren van houten speelgoed."

"De meest gebruikte applicatie is zonder twijfel die van de Antwerpse juweelontwerpster Anne Zellien. Op haar site kunnen mensen een juweel laten printen met een eigen tekst. Die wordt dan in 3D geprint en verder door haar afgewerkt. Zo krijg je echt unieke stukken.”

Meteen de markt op

“Wat ons anders maakt dan de meeste tech startups, is onze go-to-market strategie. Uiteraard werken we achter de schermen hard aan de ontwikkeling van eigen producten en technologieën. Maar tegelijk bewerken we intensief een handvol specifieke markten. Zo boeken we nu al aardig wat commercieel succes in de sector van de relatiegeschenken en corporate awards. Dat was tot voor kort een érg saaie markt, maar wij injecteren er een hoop fun in."

"Geef nu toe: een prijsuitreiking wordt een pak boeiender als de prijs die je uitreikt ook mooi en geïndividualiseerd is. De partnerships die we nu al sluiten met onze klanten, geven genoeg zuurstof om ons bedrijf uit te bouwen.”

Antwerpen als epicentrum

Twikit startte niet toevallig in Antwerpen op. “Het bruist en leeft gewoon in deze stad. Veel ondernemers staan open voor experimenten met 3D-printing en heel wat andere bedrijfjes werpen zich op als ambassadeur van de technologie. Maar vooral de creatieve atmosfeer houdt ons hier. Antwerpen is een belangrijke stad voor mode en retail – zonder twijfel een van onze belangrijkste doelgroepen de volgende maanden.”

Stad Antwerpen ondersteunt starters

Ook uw eigen zaak beginnen in stad Antwerpen?

Bekijk onze dienstverlening en advies op maat

Thema's: 
Deel deze pagina: