Startup Mèrline ontwikkelt proces voor geautomatiseerde textielconfectie

Start-up Mèrline heeft na intensief onderzoek een innovatief alternatief ontwikkeld voor traditionele confectie. Ze zijn er in geslaagd om fijne en rekbare stoffen te verbinden, met een uiterst fijne zachte en rekbare naad als resultaat. Er komt naald noch draad aan te pas.

Het computergestuurde proces maakt het mogelijk om productie opnieuw lokaal te organiseren bij de afzetmarkt, zoals in het thuisland België. Bovendien laat de lasertechnologie toe om zeer accuraat bij te sturen voor verschillende patronen en maten. De baanbrekende realisatie biedt opportuniteiten voor producenten van bijvoorbeeld sportkledij en lingerie. 
Mede-oprichter Wim Lettens: “Enerzijds brengen we technologieën uit uiteenlopende sectoren samen. Anderzijds hebben we het traditionele confectieproces herdacht. Door een geautomatiseerde integratie van componenten vermijden we manuele manipulaties, waardoor we een zeer grote nauwkeurigheid bereiken.

Next generation gloves

Mèrline zelf zet de technologie in voor de ontwikkeling van Smart Hand Wear: all-season travel gloves waarin communicatietechnologie met mobile devices of smartphones kan worden verwerkt. Hiervoor bracht Mèrline samen met Holst Centre, het innovatiecentrum van imec, reeds een aantal mogelijkheden in kaart. Deze gaan van een tril- of ledfunctie bij het ontvangen van een oproep of tekstbericht, tot touchless bediening van muziek of presentaties. 
Mede-oprichtster Leen Christiaens: “We werken nu verder om de travel gloves marktklaar af te werken. Dit kan in partnership met geïnteresseerde labels. Daarnaast zoeken we bijkomende investering ter ondersteuning van productie en internationale groei.”

 

Deel deze pagina: