Swörl: animatiefilmpjes maken het mooie weer

Sander Spolspoel is animator. Met zijn eenmansbedrijf Swörl maakt hij steevast animatiefilmpjes die doen wat ze moeten: hun doelpubliek bereiken. Ook als hij daar een beetje tegendraads voor moet zijn. “Ik hoop dat mijn klanten over mij zeggen: ‘Bij Swörl krijg je niet altijd wat je wilt, maar wel exact wat je nodig hebt’.”

“In mijn filmpjes werken de tekeningen, de animatie en de voice-over allemaal samen om een boodschap zo compact mogelijk te brengen”, vertelt Sander Spolspoel. “In minder dan twee minuten kan je alleen maar de allereerste vragen beantwoorden. Wat? Hoe? Waarom? Efficiënt communiceren voor een consument met weinig tijd, dat is wat ik doe.”

Tegendraads

“Een Swörl-filmpje moet de vertaling zijn van hoe mijn klant zíjn klant wil benaderen. Dat komt niet altijd overeen met wat een manager of bedrijfsleider zelf te vertellen heeft. Het is mijn taak om dieper te graven naar wat de aandacht van een kijker écht kan grijpen. Soms moet je daarbij tegendraads durven zijn. Ik ga tegen mijn klanten in als ik denk dat een andere aanpak beter werkt dan wat zij voorstellen. Die eerlijkheid stellen ze trouwens bijna altijd op prijs.”

‘Mijn eigen zaak’

“Swörl bestaat al 8,5 jaar. Ik ben begonnen als freelancer, maar ondertussen is mijn bedrijfje uitgegroeid tot een vennootschap. Nu kan ik – met gepaste trots – zeggen: ‘ik heb mijn eigen zaak’. Heerlijk vind ik dat. Als freelancer sta je nu eenmaal onderaan de pikorde: bedrijven geven opdrachten door aan grotere bureaus die op hun beurt een freelancer gaan zoeken. Het feit dat Swörl een bvba is, geeft mijn klanten meer zekerheid en mijn onderneming meer gewicht.”

Flexibel is niet altijd goed

“Als ik terugkijk, zijn er een paar dingen die ik liever eerder geweten had. Toen ik net begon, wou ik vooral heel flexibel zijn: ‘ik kan eender wat voor jou animeren’. Maar daarop zitten bedrijven niet te wachten; die willen geen vragen maar oplossingen. Nu ben ik op mijn website al glashelder over wat mijn product precies is. En ik zet erbij hoeveel dat gaat kosten. Dat bespaart mij én mijn klanten veel tijd, want ik hoef hen niet meer van a tot z uit te leggen wat ik voor hen kan doen. Ze weten dat al.

Ik heb gaandeweg geleerd dat flexibiliteit niet alles is. Hoe flexibeler ik me opstel, hoe meer vragen ik moet stellen. Ik stel daarom geen vijf verschillende stemmen meer voor als mogelijke voice-over. Ik doe een voorstel, en als daar iets aan schort, kunnen we verder zoeken. Dat bespaart opnieuw tijd en bovendien neem ik kleine obstakels voor mijn klanten weg. Want bij elke nieuwe keuze en elke vraag die ik hen stel, geef ik hen een kans om te twijfelen. Ik wil geen twijfel zaaien, maar antwoorden geven.”

Groeien door efficiëntie

“De laatste tijd denk ik veel na over wat het betekent om als onderneming te groeien. Volgens mij zijn er twee pistes: ofwel ga je uitbreiden, ofwel verdiepen. Zelf kies ik resoluut voor het tweede. Ik zoek manieren om zelf steeds beter te worden en mijn klanten een steeds mooier, impactvoller product te bieden voor dezelfde prijs. Dat doe ik in de eerste plaats door mijn workflow te optimaliseren. Repetitieve taken probeer ik zo veel mogelijk te automatiseren. Alle tijd die ik daarmee uitspaar, kan ik extra besteden aan creativiteit en kwaliteit.

Om mezelf creatief te blijven uitdagen, heb ik een groot prikbord vol post-its. Op elke post-it staat iets wat ik graag een keer wil doen. Zo zag ik een tijd geleden een animatiefilm waarin het regende. In een commercieel filmpje is het altijd mooi weer, dus dat vond ik een uitdaging. ‘Doe meer met het weer’, schreef ik op mijn post-it. Onlangs heb ik eindelijk regen en sneeuw gemaakt voor een filmpje over Fedasil. Prachtig hoe dat de emotie van het filmpje beïnvloedt. En die neerslag kan ik in een volgend project hergebruiken: dat stroomlijnt mijn proces dan weer.”

Creatief samenwerken

“Weet je wat ik zou kunnen gebruiken in Antwerpen? Een ander soort co-working space. Er zijn genoeg plekken waar je met andere ondernemers in een grote ruimte zit en je eigen ding kan doen. Wat ik voor me zie, is een groot gebouw waarin je een eigen kantoortje kan gebruiken. Je laat de deur openstaan als je contact wil leggen, of doet ze dicht wanneer je rust nodig hebt. Een leerbewerker naast een webdesigner, waarom niet? Ze kunnen hun eigen ding doen én van elkaar leren. Daar zou ik direct voor tekenen.”

Thema's: 
Deel deze pagina: