TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE helpt studenten die willen ondernemen

Steeds meer studenten in Antwerpen hebben ambitie en goesting om te ondernemen. Zij worden in het starten als zelfstandige door TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE begeleid; een ecosysteem waarin de partners hun expertise bundelen om jonge student-ondernemers te ondersteunen bij hun eerste stappen naar het ondernemerschap. Eind 2018 telde Antwerpen 891 student-ondernemers; een flinke stijging tegenover 30 student-ondernemers in 2010. 

TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE als ecosysteem

Studenten die hun idee willen omzetten in een eigen zaak worden in Antwerpen begeleid door TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE, een partnerschap tussen de stad Antwerpen, de voornaamste Antwerpse hoger onderwijsinstellingen, VOKA, Kavka en studentenvereniging SINC. Samen creëren zij de ruime ondernemende context voor studerende jongeren die willen ondernemen. Zo kunnen jongeren gratis één op één advies krijgen en deelnemen aan workshops of coachingstrajecten bij één van de partners. Hoger onderwijsinstellingen erkennen officieel het statuut van hun student-ondernemers.

Gunstige voorwaarden om te starten

Beleidsmatig zijn er een aantal drempels weggewerkt dankzij het gunstige sociaal statuut voor de student-zelfstandige dat in 2017 werd ingevoerd. Wie als student een eigen onderneming start, betaalt minder sociale bijdragen en kan onder bepaalde voorwaarden ten laste blijven van zijn of haar ouders alsook het kindergeld behouden. Dat maakt de combinatie studeren en ondernemen interessant. Ook het attest bedrijfsbeheer werd afgeschaft. De stap naar ondernemen wordt kleiner en de risico’s blijven beperkt.

Ondernemen wordt reële piste na het afstuderen

Recent onderzoek van Universiteit Gent toont aan dat 60% van de jongeren ondernemen als een interessante carrièrekeuze beschouwen. Deze positieve tendens vertaalt zich ook in het aantal studenten die de stap zetten. cijfers. In 2010 telde Antwerpen 30 student-ondernemers, in 2018 zijn dit er al 891.

De projecten die deze jongeren opstarten zijn heel divers; van sociale ondernemingen tot webdesign, grafisch ontwerp, fotografie, exploiteren van foodtrucks, consultancy tot verkoop van zelfgemaakte producten of het opstarten van webshops. Innovatieve ideeën worden besproken en begeleid in hun weg naar een volwaardig product of dienst.

Meer weten over student-ondernemerschap in Antwerpen?
Surf naar www.takeoffantwerp.be

TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE is een samenwerking tussen stad AntwerpenAssociatie Universiteit & Hogescholen AntwerpenAP HogeschoolKarel de Grote HogeschoolUniversiteit AntwerpenKavkaSINC en VOKA, met de steun van EFRO en VLAIO. Dit project krijgt 698.000 euro steun, waarvan EFRO 40%, Hermes 30% en de lokale partners 30% cofinancieren.

Sectoren: 
Thema's: 
Deel deze pagina: