Talentenfabriek en Stork organiseren doelgerichte praktijkopleiding pijpfitters

Op 30 januari 2015 kunnen industriële bedrijven kennismaken met acht pas opgeleide pijpfitters, klaar om aangeworven te worden. Dat is uitzonderlijk, want pijpfitter is een echt knelpuntberoep.

Katrien Didden, consulent bij Talentenfabriek: “Door gemotiveerde werkzoekenden een professionele opleiding te bieden met zicht op vast werk, slagen we erin moeilijke vacatures toch in te vullen. Dat kan alleen door een intense samenwerking met het bedrijfsleven. Hier plukt de hele sector de vruchten van.”

Pijpfitters: een écht knelpuntberoep

Veerle Van Praet, HR manager bij Stork Technical Services: “Iedereen in de industrie weet hoe lastig het is om ‘fabrikeurs’ te vinden in Vlaanderen. Er zijn weinig échte opleidingen voor en veel jongeren die deze opleiding volgen kunnen ook in andere knelpuntberoepen aan de slag. Maar wij hebben deze vakmannen bij Stork écht wel nodig.”
“Talentenfabriek voelde de schaarste aan goede profielen ook en stak ons de hand uit: waarom niet samen een opleiding organiseren die jongeren klaarstoomt voor deze job? Zo leiden we jonge werkzoekenden naar een baan én vullen we lastige vacatures in. Een zuivere win-win.”

Opleiding in de Stork-fabriek

Het principe is eenvoudig: de kandidaten worden eerst door Talentenfabriek gescreend om er zeker van te zijn dat ze gemotiveerd aan deze intensieve opleiding starten. Ze krijgen dan gedurende één maand een basisopleiding en starten dan bij Stork. Daar krijgen ze les in de voormiddag en kunnen ze in de namiddag de praktijk oefenen in een echte werkomgeving met moderne infrastructuur.
Daar worden het echte pijpfitters.

Snelle en grote return on investment

Veerle Van Praet: “Stork investeert best veel in de training van deze jongeren. Zo richtten we moderne ruimtes in om te leren, en maakten we tijd vrij in de agenda van onze meest ervaren pijpfitters. Maar de return is ook groot natuurlijk: eens de opleiding voltooid kunnen we de cursisten aanwerven. Bovendien zijn we heel zeker dat deze nieuwelingen hun job goed kennen: we hebben ze er zelf voor opgeleid!”
 
FTMA (opleidingsfonds technologische industrie Antwerpen), VDAB en Stork organiseren de opleiding voor de vierde keer. In november startten twaalf kandidaten aan het traject, waarvan er acht ook effectief de eindstreep zullen halen. Zij hebben allemaal een VCA-attest en een attest flensmonteur. En ze zijn allemaal on the job opgeleid door specialisten bij Stork.

Sectoren: 
Deel deze pagina: