Taxiclette is eerste fietstaxidienst van Antwerpen

foto: Benoit Vermeeren

Wie een korte rit moet maken in het centrum van Antwerpen, krijgt daar met fietstaxi Taxiclette een nieuw vervoermiddel bij. Jonathan Pilate ontving begin juli van het Antwerpse stadsbestuur als eerste een vergunning om passagiers met de fiets door het stadscentrum te vervoeren.

"Het is nog goed voor mijn fysiek ook"

“Het idee om te starten met een fietstaxi is het resultaat van een samenloop van omstandigheden”, vertelt initiatiefnemer-taxichauffeur Jonathan tijdens een ritje met de fietstaxi. "Zelf ben ik een fanatiek fietser die bijna nooit een ander vervoermiddel gebruikt en ik zocht een nieuwe job, liefst iets dat niet vervuilend is voor het milieu. Toen ik een fietstaxi zag rijden, vielen voor mij de puzzelstukjes in elkaar. Ik kan nu zelf kiezen waar en wanneer ik werk. Omdat ik ‘echt fiets’, dus zonder versterking van een batterij, is het niet schadelijk voor het milieu. Bovendien is het nog goed voor mijn fysiek ook”, lacht Jonathan. 

"Ik mag gewoon op de  fietspaden rijden" 

Met de fietstaxi Taxiclette kunnen maximaal twee volwassenen en één kind comfortabel meerijden. “De achterbank kan 200 kilogram aan. Het plan is om nog een overkapping te maken, maar momenteel voorzie ik paraplu’s en een dekentje om ook in minder goede weersomstandigheden te rijden. De fiets is één meter breed, waardoor ik overal op de gewone fietspaden kan en mag, al kan de kwaliteit van de paden om sommige plekken in Antwerpen wel veel beter.”

Blijf op de hoogte via sociale media

“Via sociale media als Facebook en Twitter zal ik steeds bekendmaken waar de fietstaxi zich bevindt in Antwerpen. Mensen kunnen dan bellen om een ritje te reserveren. Momenteel werk ik alleen en heb ik één fiets dus lijkt het me logisch dat ik vooral in het centrum van Antwerpen zal vertoeven. Al is dat soms even opletten, want bijvoorbeeld op de Meir mag ik niet rijden. Ik wil me ook ter beschikking stellen om bijvoorbeeld bezoekers van en naar beurzen te brengen of om bij festivals de artiesten tussen backstage en het podium te vervoeren.”

"Met meer personen is duurder, dan moet ik harder trappen"

Meerijden met fietstaxi Taxiclette kost u twee euro ‘instapkosten’ en dan één euro per persoon per gereden kilometer. “Met meer personen meerijden maakt het duurder, omdat ik dan harder moet trappen”, legt Jonathan lachend uit. “Ik zie niet echt een zware concurrentiestrijd met andere vervoermiddelen, zeker niet zolang ik hier de enige fietstaxi ben. Toeristen bijvoorbeeld zullen niet snel een abonnement nemen voor de Velo en ik ben me ervan bewust dat mensen bij slecht weer liever de bus, de tram of een auto-taxi nemen.”

 

Meer info over uitbaten fietstaxidienst

Sectoren: 
Deel deze pagina: