Thierry Geerts, Google Belux: “Ondernemers leven vandaag in een gouden tijdperk”

Thierry Geerts, Country Director van Google Belux, staat op 3 april op het podium in deSingel tijdens de tiende editie van TEDxFlanders. “Ik krijg, net als de andere sprekers, twaalf minuten spreektijd. Dat is niet veel, maar net genoeg om het publiek aan te tonen waarom ik denk dat we vandaag in een nieuwe wereld leven vol opportuniteiten voor ondernemers.”

Thierry Geerts: “In het globale landschap van vandaag zijn we als mensen amper nog van elkaar verwijderd: contact houden met vrienden in Zuid-Afrika of oude kennissen terugvinden die naar Suriname zijn verhuisd, dat is niet meer ongewoon. Digitale technologie laat ons toe om veel dichter bij elkaar te zijn. Die opportuniteiten kunnen ondernemers ook aangrijpen om hun onderneming uit te bouwen. 

Ik vind Belgische kmo’s vaak nog te behoudsgezind: ze houden zich vast aan vertrouwde paden en denken in bekende patronen. Maar ze onderschatten hoe ze zichzelf daarbij blootstellen aan disruptie van buitenaf. Je denkt dat je goed bezig bent omdat het al jaren prima gaat, en plots komt er dan een concurrent die je helemaal uit het water slaat.”

Welke opportuniteiten lopen ondernemers mis?

“Qua sales en marketing leven we in een gouden tijdperk. Vier miljard potentiële klanten zijn maar één klik verwijderd van elke kmo. Maar je moet erop durven inzetten om ze te bereiken. Nederlandse bedrijven zijn daar veel sterker in dan Belgische. En zo zie je dat een Belgische consument die online iets wil kopen, terechtkomt op een Nederlandse of Duitse website. Dat is een gemiste kans voor onze economie. Ten tweede moeten we dringend af van de traditionele IT-systemen en servers. Met cloud computing is er zoveel meer mogelijk, zonder dure investeringen. Stel: je hebt een pralinezaak in Antwerpen. Met artificiële intelligentie (AI) kan je jouw website automatisch laten vertalen in meer dan honderd talen. Je hoeft niet meteen een webshop te openen en pralines te exporteren naar China. Begin klein: dankzij die vertaling vindt een Chinese toerist jouw winkel terug wanneer hij op doorreis is door Antwerpen. Dat is een nieuwe klant met wie je vroeger niet eens kon communiceren.”

“Met artificiële intelligentie en machine learning kunnen ondernemers de komende jaren ongelooflijke vooruitgang boeken”

Is het realistisch dat een kleine ondernemer met AI aan het werk gaat?

“Zonder twijfel. Met artificiële intelligentie en machine learning kunnen ondernemers de komende jaren ongelooflijke vooruitgang boeken, en dankzij cloudtoepassingen wordt het bovendien betaalbaar. Alle standaardprocessen, zoals orders ingeven en facturen inboeken, laat je voortaan over aan computers. Velen zijn daar bang van, want ze denken dat je zo mensen op de werkvloer vervangt door machines. Terwijl je net tijd vrijmaakt voor die mensen om te doen waar mensen goed in zijn: creatief en probleemoplossend denken. Daar is een cultuurverandering voor nodig. Het wordt steeds moeilijker om te blijven doen wat we al doen. Dit is het moment om eens kritisch naar je bedrijf te kijken, een andere bril op te zetten en de bedrijfscultuur aan te passen aan de wereld. Dat is niet gemakkelijk, maar het levert zoveel op.”

Naar welke spreker kijkt u zelf uit op TEDxFlanders?

“Ik ben een grote fan van TEDx op YouTube, maar ik heb nog nooit live een evenement meegemaakt. Ik kijk dus vooral uit naar de sfeer tijdens het evenement. Het interessante aan TEDx is dat het geen congres is over één onderwerp, maar een collectie van interessante en aangrijpende onderwerpen waarover je anders misschien niets te weten zou komen. Niet toevallig brengt TEDx al die topics samen als ‘ideas worth spreading’.”

Ook naar TEDxFlanders op 3 april in deSingel?
TEDxFlanders zet in deze tiende editie acht sprekers op het podium. Zij delen hun inzichten op het vlak van technologie en wetenschap, sociale verandering en duurzaamheid.

Bestel hier uw tickets om erbij te zijn
 

Deel deze pagina: