Tips om je zaak online open te houden

Ben je een webwinkel aan het opstarten, of twijfel je nog? We bundelen enkele handige tools en bronnen voor nuttige info en begeleiding.  
 

Starten met online verkoop… of niet?

Het is belangrijk om je af te vragen of je genoeg klanten hebt die deze online service willen gebruiken. Bepaal dus of je webshop een meerwaarde biedt aan je cliënteel.
- Flanders DC beschrijft de voor- en nadelen van e-commerce.
- Bereken eerst je e-score via de tool van het Vlaams agentschap voor innoveren en ondernemen.

Ben je administratief in orde?

Nu je weet dat je wil inzetten op een webshop, moet je zorgen dat alle administratie op punt staat. Het is essentieel dat je bedrijf actief is én dat het ingeschreven is in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO) onder de NACE-code 47910 'Detailhandel via postorderbedrijven of via internet'. Is dit laatste niet het geval? Pas dan je NACE-code aan via My Enterprise of via het ondernemersloket

Wil je weten hoe je je webshop wettelijk in orde krijgt, dan zijn de veelgestelde vragen van FOD Economie handig.

Ga niet solo, ga in zee met verschillende partners

Voor het bouwen van een nieuwe webshop kan je beroep doen op diverse partners. De keuze is afhankelijk van welk platform het best bij jouw zaak past. 

  • Via Shopify kan je een webshop aanmaken, met tools voor afhaling en bezorging. Je kan nu 14  dagen gratis gebruik maken van hun service.
  • BPost biedt een tool om snel een webshop te maken: elkezaakonline.be.
  • Ook op Jimdo en MijnWebWinkel kan je eenvoudig starten met een webshop. 
  • Met Deliverect kan je je bestelplatform in je kassasysteem integreren.

Registreer je zaak op diverse platformen

Je kan je winkel registreren op Bestel online, Belgunique of Miinto, IkkoopBelgisch, Webshops van bij ons, ikkooplokaalindeprovincieantwerpen.be, of koopinjebuurt, Zo kunnen klanten jouw producten gemakkelijk van thuis uit bestellen.

Zet de vlotte e-commerce van je bedrijf in het daglicht, door je aan te sluiten bij Safeshops of BeCommerce. Bij deze diensten krijg je bovendien assistentie via opleidingen, templates voor online documenten en updates over de e-commerce wetgeving.

Leveren bij je klant

Voor het leveren in de buurt kan je samenwerken met lokale aanbieders. Enkele koeriers die inzetten op duurzaam transport: CityDepot, De Fietskoerier, OOVelo. Verschillende logistieke koeriers geven extra kortingen. Zij doen dit met ondersteuning van de stedelijke mobiliteitsdienst Slim naar Antwerpen.

Zoek je stevige cargofietsen om zelf te gaan leveren? Er groeit ook een aanbod aan stevige cargofietsen die je kan huren, bijv. bij Bycykel of De Kringwinkel. Je leest meer over het uitlenen van cargofietsen en fietstrailers in dit artikel van Slim naar Antwerpen.

De internationale leveranciers zijn voldoende bekend, zoals Bpost, DHL Parcel, GLS, DPD, PostNL, UPS.

Volg webinars en opleidingen

Je kan als Antwerpse ondernemer gratis coachingsessies volgen rond advies en ontwikkeling online, gegeven door Jimmy Vereecken van I-NET Productions. De stad biedt je 2 gratis sessies aan.

Vlaanderen is ondernemen’ wil handelaars helpen om de switch te maken naar digitale verkoop. Je vindt veel info en tools op hun website. Daarnaast bieden ze tal van webinars aan, doorgaans gratis. Bekijk de kalender met webinars.

Ook Flanders DC, VLAIO, Horeca Academie, stad Antwerpen, Unizo enzovoort bieden opleiding aan. Van inspiratiesessies van 1 uurtje tot langlopende opleidingen. Vaak is er ook ruimte om vragen te stellen aan experten. Een overzicht vind je op de kalender Ondernemen in Antwerpen.

Vraag financiële steun aan

Voor steun bij het uitbouwen van een e-commerce-strategie kan je een subsidie aanvragen binnen de KMO-portefeuille van de Vlaamse overheid.

De federale overheid biedt een digitale investeringsaftrek aan. De Federale Regering heeft op 6 november beslist om de verhoogde investeringsaftrek van 25% te verlengen voor investeringen gedaan tot eind 2022. Deze verhoogde investeringsaftrek is van toepassing, op eenmanszaken, vrije beroepen en op ondernemingen die voldoen aan de fiscale definitie van kleine vennootschap. 

De stad Antwerpen steunt je

De stad roept haar bewoners op om de Antwerpse ondernemers maximaal te steunen in deze moeilijke tijd. We verspreiden artikels en advertenties om lokaal shoppen te promoten. Een voorbeeld is het platform ontdek.antwerpen.be.

Blijf op de hoogte 

Nieuwtjes over nieuwe richtlijnen, affiches en steunmaatregelen vind je op ondernemeninantwerpen.be.

Tip: abonneer je op de nieuwsbrief Ondernemen in Antwerpen. Je krijgt dan 2-wekelijks Antwerps nieuws voor ondernemers in je mailbox, zoals enkele artikels en aankondigingen voor webinars.

Deel deze pagina: