Tips van de Nieuwe Natie-coach Karl Magnus voor startende ondernemers

Karl Magnus

Vijftien creatieve ondernemers mochten elk minstens een maand hun startende zaak of concept uittesten tijdens de derde editie van ’de Nieuwe Natie’ in Shopping Stadsfeestzaal. Karl Magnus is een van de professionele coaches die de starters begeleidde bij de uitwerking van het concept, de inrichting van de winkel, het financiële plaatje en de klantenbeleving. “Veel vragen van de ondernemers gaan over marketing.”

Start vanuit je eigen netwerk

Karl Magnus: “Starters worstelen vaak met de vraag wie hun doelpubliek is en hoe ze die kunnen bereiken. Ze beseffen niet altijd hoe ver ze al kunnen geraken via hun eigen netwerk - hun Facebookrelaties bijvoorbeeld. Daar kan een fotograaf tussen zitten met wie ze mee kunnen samenwerken, of iemand die hen vanuit een andere professionele expertise kan helpen. Een starter heeft meestal geen groot kapitaal, maar vanuit zijn eigen netwerk kan hij al snel een efficiënte basis creëren. Let op, en verwar je netwerk niet met je vriendenkring: je vrienden zijn sowieso je fans.”

Het geheim van een succesvolle zaak

“Waarom de ene zaak veel succes heeft en de andere niet? Blijft een lastige vraag. Ook daarin speelt het netwerk een grote rol. Sommige ondernemers waren vóór de opstart misschien al influencer, of organiseerden feestjes voor hun fans en relaties. Aan de andere kant zal een heel sterk of uniek idee wellicht een groter publiek aanspreken. Er zijn veel oorzaken waarom een zaak succesvol is, maar je moet het altijd verkocht krijgen. Mensen overtuigen om fan te worden van jouw idee of concept vraagt een grote inspanning. Ook daarover kreeg ik veel vragen: hoe doe je dat? Het antwoord heet ‘marketing’. En dat is veel meer dan een post op sociale media. Marketing heeft ook te maken met hoe je in je winkel staat, hoe je je klanten begroet, hoe je je merk naar buiten draagt en de mensen naar je zaak lokt. Een ondernemer moet daarin een voortrekkersrol spelen. Succes ontstaat niet zomaar vanuit je winkel. Wie bezig is met vandaag, is eigenlijk te laat. Starters moeten bezig zijn met morgen, of nog beter met overmorgen.”

“Starters moeten bezig zijn met morgen, of nog beter met overmorgen.”

Voortdurend onder druk

“Veel vragen die de coaches kregen, gingen over financiën. Startende ondernemers moeten investeren, maar de return on investment volgt niet altijd onmiddellijk. Dat gebeurt pas binnen 3 tot 5 jaar als het goed gaat, en op dat moment moet je weer investeren om vooruit te gaan. Op die manier staat een zaakvoerder voortdurend onder financiële druk. Mensen uit hun omgeving begrijpen vaak niet waarom ze in godsnaam een eigen zaak willen starten. In België heerst soms nog de mentaliteit van ‘verdien eerst maar genoeg geld met een vaste job en daarna kan je wel een eigen zaak beginnen.’ Alsof er een bepaalde volgorde bestaat voor het opstarten van een onderneming. De instelling ‘Normaal is al zot genoeg’ staat haaks op wat ondernemen is. Wie een eigen zaak start, moet kunnen rekenen op steun en respect van z’n omgeving. Je onderneemt nooit alleen: het heeft ook gevolgen voor je ouders, partner, gezin en vrienden.”

Oplossingen vinden

“Tijdens het project ‘de Nieuwe Natie’ trachten wij de ondernemers zo veel mogelijk individueel te begeleiden bij hun specifieke vragen en noden. Wij leggen als coach geen oplossingen op tafel, maar stellen hén vooral heel veel vragen. Zo komen de ondernemers zelf tot oplossingen. Ze begrijpen beter waarom ze een bepaalde beslissing nemen en staan er ook meer achter. We willen vermijden dat ze een bepaalde richting zouden kiezen ‘omdat de coach dat gezegd heeft’. De ondernemers vroegen ons bijvoorbeeld op welke toon ze best communiceren over hun merk of product. Dan laten wij de ondernemer via oefeningen aanvoelen wat het best bij hem of haar past. Want als zij zich er niet goed bij voelen houden ze het toch niet vol. In die sessies hebben sommigen ook het antwoord gevonden op de vraag: wie is mijn doelgroep?”


En nu?

Alle vijftien deelnemende ondernemers van de derde editie van de Nieuwe Natie gaan door met hun project. “Sommigen hebben ondervonden dat ze hun product wel nog wat moeten bijschaven, dat het nog niet helemaal op punt staat. De ene start een webwinkel op of werkt die verder uit, de andere opent een fysieke winkel. Zo hebben lingerie-ontwerpster Ophelia Debisschop (Ophélia Lingerie) en juweelontwerpster Anna Rosa Moschouti (AR.M) elkaar tijdens het project leren kennen, en openen ze nu samen een zaak in Antwerpen. En Katrien Van Zande van conceptstore voor kinderkledij HYGGE is de opening van haar winkel aan het voorbereiden. De derde lichting werpt dus opnieuw mooie resultaten af.”

Ben je een starter en wens je ook coaching? Schrijf je dan in voor de gratis coachingsessie

Thema's: 
Deel deze pagina: