Tips voor een succesvolle heropening

Wat als u straks de deuren van uw winkel terug mag openen? Bekijk tips en tools van verschillende organisaties.

Preventietips

  • Algemene info en affiches

De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid geeft algemene informatie op deze pagina: www.infocoronavirus.be of telefonisch op het gratis nummer: 0800 14 689.

Stad Antwerpen biedt u affiches aan in 11 verschillende talen met preventietips  voor uw werknemers en uw klanten

  • Gidsen voor ondernemingen

Om de ondernemingen bij te staan bij de stapsgewijze heropbouw van de economische activiteiten, is een generieke gids uitgewerkt om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan. Een publicatie van sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk, de Beleidscel van de Minister van Werk en experten van de FOD Werkgelegenheid. 

Omgaan met uw klanten in de strijd tegen COVID 19, hoe doet u dat? Lees er alles over in de gids voor de opening van de handel, een uitgave van de federale overheidsdienst Economie.

  • Telefonische contactopsporing

De overheid wil in kaart brengen wie er mogelijk besmet is met het coronavirus. Ze zullen dit doen via telefonische contactopsporing. Krijgt u vragen over uw financiële situatie, dan hebt u te maken met fraudeurs. Lees er alles over op ‘contactopsporing’.

Praktische tips om uw winkel te heropenen
 

  1. Bereid u goed voor op de heropstart. Marketingstrateeg Kurt Ostyn en retailcoach Steven Bollé geven 18 praktische en inspirerende tipsAangepaste muziek, brede gangen en veel meer tips leest u hier.
  2. Zorg voor een vlotte heropstart, met de nodige aandacht voor veiligheid en gezondheidVoka vat de antwoorden op de meest gestelde vragen van ondernemingen samen.    
  3. Unizo geeft zeven tips voor ondernemers om veilig om te gaan met klanten bij de heropening van de zaak. 
  4. Richt uw winkel veilig in: 10 richtlijnen voor winkeliers en handelaars opgelijst door Vlaio.   
  5. Het gratis digitale RetailDetail Magazine behandelt dé vraag van het moment: hoe heropent u uw winkel in coronatijden?    

Verschillende sectoren

Handelsfederatie Comeos heeft een globaal plan en duidelijke fiches voor verschillende sectoren opgesteld om ondernemers bij te staan bij de heropstart van hun zaak. Ook Unizo en de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg hebben de beroepsspecifieke richtlijnen per sector opgelijst. 

Creatieve sector

Overal ter wereld bedenken creatieve ondernemers alternatieve concepten of methodes om hun zaak zo goed mogelijk door de coronacrisis te loodsen. Ze zoeken nieuwe inkomsten of jagen slimme besparingen na, die hopelijk ook na de crisis blijven werken. FlandersDC inspireert u met een selectie van innovatieve businessideeën die bruikbaar zijn in de creatieve sector.

Diamant

Het Antwerp World Diamond Centre en de Federatie van Belgische diamantbeurzen delen gratis mondmaskers uit aan alle leden van de Antwerpse diamantsector. Alle drukbezochte plaatsen worden voorzien van handgel. De diamantsector kent in augustus normaal een collectief verlof van drie weken. Door de uitzonderlijke situatie dit jaar, roepen beide organisaties de sector op om dit jaar gewoon door te werken gedurende het traditionele zomerrecès.

Cultuur

De impact van de coronacrisis op de cultuursector en iedereen die er in actief is, is enorm. De versoepelingen bieden terug wat perspectief. Hoe krijg je als individu of organisatie grip op deze nieuwe realiteit? Hoe herdenk en hervorm je je onderneming? Waar liggen de valkuilen en waar liggen de kansen?  Cultuurloket biedt gratis crisisbegeleiding aan individuen en organisaties uit de cultuursector. Samen met jou zoeken we een weg uit de crisis en bouwen we aan een duurzaam model.

Laat u begeleiden bij de heropstart en/of heroriëntering

Goed om weten is dat u er als ondernemer niet alleen voor staat. VLAIO en haar partnernetwerk fungeren graag als kritisch klankbord bij uw strategische denkoefening en heroriënteringszoektocht.

Wilt u een andere, een nieuwe richting inslaan? Denkt u dat het zinvol is om uw businessmodel aan te passen? Kan verdere digitalisering helpen? Zijn er bedrijfsprocessen die u moet bijsturen? Kan u uw producten of diensten in een nieuwe markt aanbieden? Denkt u aan de ontwikkeling van nieuwe producten of diensten? De VLAIO bedrijfsadviseurs en hun partners begeleiden u graag bij het heropstarten en heroriënteren van uw business activiteiten.

Hoe krijgt u weer controle over uw financiële situatie? 

Recovid is een webplatform van ondernemers voor ondernemers, met tips en tools om de impact van de coronacrisis op uw organisatie te stabiliseren en te herstellen. Er worden 3 toolkits gelanceerd. Naast financiële tips & tricks krijgt u een stappenplan om klanten, leveranciers en personeel te betrekken en zo samen deze uitdagende periode door te komen.

Mogelijk kan u genieten van de kmo-portefeuille voor de hulp van een expert bij de veilige heropening van uw zaak, of een extra opleiding. Kijk of u voldoet aan de voorwaarden van de Kmo-portefeuille.

Volg het gratis webinar over cashflow management in coronatijden. Welke impact heeft COVID-19 op de cashflow van uw bedrijf? Hoe kan u uw cashpositie beïnvloeden? Hoe maakt u een liquiditeitsplan? U komt het te weten tijdens een webinar van SBB.

Wat doet stad Antwerpen?

  • Advies en coaching

Tijdens de heropstart zullen veel ondernemers zich graag laten adviseren op het vlak van onder meer de fysieke heropstart van activiteiten, financiën, fusies en overnames. Samen met relevante partners zal de stad Antwerpen ‘best practices’ delen en ondernemers helpen om bedrijfsactiviteiten weer op te starten. Zo start er bijvoorbeeld binnenkort een project bij The Beacon rond een 'Covid-19 proof office'.

Alle handelaars en horecaondernemers in Antwerpen kunnen rekenen op 2 gratis coachingsessies. Een ideale push van stad Antwerpen bij de heropstart van je zaak. 

  • Materiaal en steunmaatregelen

De stad Antwerpen ondersteunt zelfstandigen en ondernemers extra om deze moeilijke periode door te komen en actief te blijven. Lees meer over de steunmaatregelen van stad Antwerpen. Handelaars kunnen ook rekenen op materiaal en tips, aangeboden door stad Antwerpen.

Sectoren: 
Deel deze pagina: