Toelage handelaarsverenigingen: “Goede stimulans om origineel uit de hoek te komen”

Kristel Mees van de Wilrijkse handelaarsvereniging WiZo

Ondernemers die hun krachten bundelen in een handelaarsvereniging, kunnen rekenen op heel wat ondersteuning van de stad. Een van de grote voordelen is een toelage voor acties die het winkel- of horecagebied van de vereniging in de kijker zetten. Acties zoals de kerstshopping in Wilrijk, bijvoorbeeld. Of grote evenementen zoals de Mechelsepleinfeesten. De stad betaalt 50% van de kosten terug, tot een maximum van 5.500 euro per jaar.

“Voor de horecaondernemers rond het Mechelseplein was die toelage reden genoeg om een handelaarsvereniging op te richten”, zegt Wolfram Ghesquière, die mee instaat voor de organisatie van de Mechelsepleinfeesten. “Hun onderlinge samenwerking was altijd al goed, niet alleen onderling, maar ook met de andere handelaars op het plein zoals de apotheker en de brillenwinkel. De stap formeel een handelaarsvereniging te starten, was dus niet groot. En de voordelen zijn zeker de moeite.”

Een euro voor een euro

Handelaarsverenigingen kunnen ondersteuning aanvragen voor allerlei acties en evenementen die hun winkelgebied onder de aandacht brengen. “In Wilrijk maken we bijvoorbeeld gebruik van de toelage om kerstanimatie te organiseren”, zegt Kristel Mees van kinderkledingwinkel Banana Kid. “De subsidie werkt volgens het principe ‘een euro voor een euro’. Als wij 100 euro investeren in een promotieactie, dan doet de stad daar nog eens 100 euro bovenop. Voor ons is dat een goede stimulans om origineel uit de hoek te komen en regelmatig iets leuks te organiseren. Zeker niet alleen in de kerstperiode dus: in het voorjaar laten we bijvoorbeeld twee paashazen door het winkelgebied lopen. Onderweg delen ze paaseitjes uit.”

Mechelseplein in de kijker

“De handelaarsvereniging van het Mechelseplein is speciaal opgericht om van die toelage gebruik te kunnen maken”, zegt Wolfram. “Het zou jammer zijn om zo’n kans te laten liggen. De Mechelsepleinfeesten bestaan al zo’n 15 jaar en passen perfect in de definitie van ‘activiteiten ter promotie van het winkelgebied’. Ze zijn vooral een feest van de diversiteit. De deelnemende ondernemers hebben allemaal een totaal verschillend publiek. Tijdens de Mechelsepleinfeesten komen die allemaal samen en tonen ze wat voor fijne, verwelkomende plek het plein is. Café De Pallieter zet in op comedy, Kapitein Zeppos eerder op folk, café Korsakov op alternatief en Barbossa op dj’s. Iedereen toont zijn eigen identiteit, en dat werkt prachtig samen.”

Wilrijk: uniek winkelgebied

“Ook in Wilrijk willen we met de handelaarsvereniging zo veel mogelijk kansen grijpen om de troeven van ons winkelgebied uit te spelen”, vult Kristel aan. “Het centrum van Wilrijk is in dat opzicht echt bijzonder. Alles is bereikbaar op wandelafstand, op en onder het plein kan je nog steeds gratis parkeren, en op een oppervlakte van 500 m2 is het aanbod heel veelzijdig. Er is een goede mix van kleine zelfstandigen en filialen van grote ketens. Dat mogen we gerust in de verf zetten.”

Ondersteuning van de stad

“Of het moeilijk was om onze vereniging op te richten en de toelage aan te vragen? Nee, ik heb er zelfs te véél werk in gestoken”, lacht Wolfram. “Eigenlijk was het allemaal heel eenvoudig en bovendien heeft de stedelijke afdeling detailhandel en horeca ons heel goed geholpen.”

Kristel bevestigt: “Er is natuurlijk wat administratie aan verbonden om de toelage aan te vragen. Maar ik krijg altijd heel vlot antwoord wanneer ik vragen heb. De stad doet ook echt moeite om handelaarsverenigingen te betrekken bij dingen die van belang kunnen zijn voor hen, zoals wegenwerken of evenementen. Onze contacten verlopen altijd heel prettig.”

Financiële ondersteuning voor handelaarsverenigingen

Uw winkelgebied op een originele manier in de kijker zetten?
Dat kan met financiële ondersteuning van de stad via een toelage voor uw handelaarsvereniging.

Wist u trouwens dat de stad ook financiële steun biedt aan handelaarsverenigingen tijdens wegenwerken?

 

Sectoren: 
Deel deze pagina: