Toonaangevend tech event ITF voelt zich thuis in Antwerpen

Op 16 en 17 mei vindt het imec Technology Forum, een van de grootste tech events van Europa, plaats in Antwerpen. “Waar beter spreken over de toekomst van technologische innovaties dan in een toonaangevende smart city?”, duidt VUB-professor Pieter Ballon, onderzoeksleider bij imec, de keuze voor Antwerpen als congreslocatie.

“Het imec Technology Forum (ITF) is niet nieuw, maar deze editie is toch een primeur”, vertelt Pieter Ballon trots. “Het is de eerste keer dat we zo veel internationale en nationale spelers samen uitnodigen. En het is de eerste keer dat we zo sterk focussen op zowel de hardware als de software van technologische toepassingen. Dat komt omdat imec recent de krachten bundelde met iMinds, waardoor we nu baanbrekend werk verrichten op het vlak van technologische ontwikkeling én toepassing.”

Antwerpse smart city tonen

Zelf zal Pieter Ballon ook spreken op ITF 2017: “Over smart cities. Iets waar we vanuit imec sterk mee bezig zijn. In Antwerpen hebben we City of Things opgezet: een proeftuin voor internet of things, waarin we experimenteren met slimme technologieën, om zo de stad aangenamer en duurzamer te maken. Het is dus niet toevallig dat het ITF in Antwerpen plaatsvindt. We willen maar wat graag laten zien wat we hier doen - zoals de resultaten van een casestudy waarbij we sensoren op fietsen plaatsen, die niet alleen gegevens over lawaai en luchtvervuiling verzamelen, maar deze ook koppelen aan de positieve of negatieve ervaringen van de fietsers zelf. En samen met Brandweer Antwerpen willen we sensoren plaatsen die wateroverlast preventief opmerken, zodat we problemen kunnen voorkomen in plaats van oplossen.”

Uniek Antwerps draagvlak

“Antwerpen is natuurlijk niet de enige smart city. Ook in Amsterdam, Kopenhagen, Helsinki, Barcelona of Santander is men goed bezig met slimme technologieën. Dat zullen verschillende sprekers op het ITF ook duidelijk maken. Maar wat Antwerpen zo uniek maakt, is het feit dat we een zeer innovatieve, maar ook open testomgeving bieden, zodat we de krachten kunnen bundelen. Onze City of Things wordt gedragen door onderzoekers, ondernemers, beleidsmakers én geïnteresseerde inwoners. Dat creëert veel mogelijkheden. Het feit dat we in Antwerpen ook een sterke start-up community hebben, maakt het helemaal af: zij zorgen ervoor dat de technologische vernieuwingen écht tot leven komen.”

Focus op toepassingen

Antwerpen bewijst als smart city dus wat wij met het imec Technology Forum willen uitdragen: het gaat om samenwerken en elkaar inspireren en motiveren. Daarom brengen wij experts en geïnteresseerden vanuit alle uithoeken samen. En daarbij zien we het breed: niet alleen het wetenschappelijke of hoogtechnologische aspect telt, ook de toepassing ervan: wat doen bedrijven ermee? Hoe reageren beleidsmakers erop? Wat overtuigt de investeerder? En wat heeft de gebruiker eraan? Want dat zal uiteindelijk pas echt onze toekomst beïnvloeden.”

 

Lees meer over Antwerpen als smart city 

Sectoren: 
Deel deze pagina: