Trends verkiest Ronnie Leten tot Manager van het Jaar

© Atlas Copco

De lezers van Trends en de Jury hebben Ronnie Leten verkozen tot Manager van het Jaar 2013. De 57-jarige gedelegeerd bestuurder van de Zweedse machinebouwer Atlas Copco leidde de belangrijkste divisie in Wilrijk voor hij werd gepromoveerd tot CEO, als tweede niet-Zweed in de 140-jarige geschiedenis van de groep.

“De jury hecht telkens veel belang aan het duurzame karakter van de kandidaten Manager van het Jaar. Ook Ronnie Leten beantwoordt perfect aan dat profiel”, motiveert juryvoorzitter Luc Vandewalle de keuze van de jury. “Ronnie Leten leidt al sinds midden 2009 met succes een gerenommeerd beursgenoteerd industrieel concern. Atlas Copco heeft bovendien sinds zijn aantreden als CEO een opmerkelijke groei gekend.”

In 2013 alleen al deed Atlas Copco 13 overnames. Daarbij ook de Britse specialist in vacuümtechnologie Edwards. Atlas Copco betaalde 1,2 miljard euro voor de grootste overname van de groep in 14 jaar.

Leten, die sinds 2009 in Stockholm woont en werkt, is een van de weinige Vlamingen aan de top van een wereldbedrijf. De groep is actief in 178 landen en realiseerde in 2012 een omzet van 10,5 miljard euro. Hij leidt 42.300 werknemers. Zowat 3.100 daarvan zijn in ons land aan de slag, het gros in de vestiging in Wilrijk die een kroonjuweel is van de groep. Wilrijk is het wereldwijde hoofdkwartier van compressortechnieken, de belangrijkste divisie van Atlas Copco. Leten leidde de divisie voor hij werd gepromoveerd tot CEO, als tweede niet-Zweed in de 140-jarige geschiedenis van de groep.

“De jury liet zich in haar keuze voorts leiden door de inspanningen van Leten om naast zijn verantwoordelijkheden op wereldschaal ook de Belgische industrie te stimuleren”, zegt juryvoorzitter Vandewalle nog. “Wij industriëlen zijn verplicht om aan te tonen dat industrie voor België en Vlaanderen ongelofelijk belangrijk is”, zegt Leten daarover. “Eén baan in de industrie creëert twee banen in diensten. Eén baan die wegvalt in de industrie, betekent dat drie banen verloren gaan.”

Bron: Trends

Sectoren: 
Thema's: 
Deel deze pagina: