Twee Antwerpse vrouwelijke ondernemers genomineerd voor de 20e Womed Award

Op 27 februari 2019 reiken Markant vzw en Unizo, met de steun van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen, voor de twintigste keer de Womed Award uit. Drie finalisten dingen dan naar de prijs van strafste vrouwelijke ondernemer van het jaar. Met Marleen De Vijt en Mieke Frijters zijn twee van de drie podiumplaatsen al Antwerps gekleurd.

Twee gedreven vrouwen met ervaring

Marleen De Vijt is al 25 jaar ondernemer en leidt Azull Benelux vanuit haar kantoor op het Eilandje. Sinds tien jaar lang begeleidt en adviseert ze met haar team mensen die in Spanje een vakantiehuis of tweede woning willen kopen.

Mieke Frijters is zaakvoerder van wegenbouwbedrijf ATF en coacht meer dan 100 medewerkers. ATF specialiseerde zich in grond-, wegenis- en rioleringswerken en bodemsaneringen. Ook voor het zeven van zanden en gronden, de plaatsing van straatmeubilair of de recyclage van wegenbouwmateriaal, kloppen bedrijven bij haar aan. Het hoofdkantoor van ATF ligt in Zandvliet, tegen de Antwerpse haven.

Vrouw én ondernemer

Een minderheid van de Vlaamse ondernemers is vrouw. De Womed Award is een beloning voor straffe ondernemende vrouwen en wil anderen inspireren. Is het ondernemerschap anders voor vrouwen dan voor mannen?

Marleen De Vijt: “Ik ben ondernemer geworden net omdát ik een vrouw ben. Tien jaar geleden wilde ik een carrière, maar ook voor mijn kinderen kunnen zorgen. Ondernemer worden en een eigen zaak uit de grond stampen bleek de beste manier om die twee te combineren. Trouwens, totdat ik genomineerd werd voor de Womed Award, heb ik mezelf nooit gezien als vrouwelijke ondernemer. Ik was gewoon ondernemer.

“Of een ondernemer nu een man is of een vrouw maakt weinig verschil. Kennis en persoonlijkheid, die zijn belangrijk.”

“Of een ondernemer nu man of vrouw is, dat maakt volgens mij weinig verschil,” vindt Mieke Frijters. “De persoonlijkheid van de ondernemer en de kennis die hij of zij heeft, zijn bepalend. Waarom zo’n award dan nog wel belangrijk is? Het blijft voor vrouwen vaak moeilijk om te kunnen ondernemen omdat hun partner hen niet voldoende steunt. Het is belangrijk dat je je goed organiseert. Toen ik het bedrijf enkele jaren geleden overnam, maakte ik duidelijke afspraken met mijn partner. Ik leid de zaak, hij runt het huishouden. Ik moet me geen zorgen maken over de was en de plas of de boodschappen. Ik bemoei met ook niet met de manier waarop hij thuis alles regelt. Zo heb ik de vrijheid om te doen wat ik graag doe, zonder de extra ballast van een huishouden op mijn schouders. Maar dat wil niet zeggen dat ik geen tijd vrij maak voor mijn gezin. Integendeel. Doordat het thuis goed is geregeld, zijn ook de vrije momenten echte quality time.”

Werken en netwerken

“Ik steek ongelooflijk veel tijd in mijn zaak,” vertelt Marleen. “Ze noemen me soms een workaholic. Maar ik moet zo hard werken om Azull elke keer weer naar een hoger niveau te tillen. En omdat ik dit zo graag doe, voelt dat ook niet als werken.” Daar is Mieke het mee eens: “Ik heb een fantastisch team om mee samen te werken, en ik ontmoet elke dag veel interessante mensen voor mijn werk. Werken? Ik sta ‘s ochtends op, en ik mag elke dag doen wat ik écht graag doe.”

“Als ik een tip mag geven aan beginnende ondernemers is het deze: sluit je aan bij een organisatie zoals Markant, Voka of Unizo en ga naar netwerkevenents.”

Marleen: “Als ik een tip mag geven aan beginnende ondernemers is het deze: sluit je aan bij een organisatie zoals Markant, Voka of Unizo en ga naar netwerkevenents. We lopen als ondernemer tegen dezelfde problemen aan. Het helpt om daar met anderen over te praten.” Ook Mieke ervaart dit al heel wat jaren als een meerwaarde. Zij is Plato-ambassadeur van Voka. En vindt het erg belangrijk dat ondernemers elkaar ontmoeten: “Andere ondernemers zijn een goed klankbord, zelfs als ze uit een totaal andere sector komen dan die waarin jij actief bent. Er is geen druk en geen verplichting om zaken te doen tijdens zo’n netwerkevents. Je kan ongedwongen kennis met elkaar delen. Die gesprekken hebben me al vaak goede ideeën en inspiratie opgeleverd.”

Maak kennis met alle finalisten en de beloften van de WOMED Award.

Sectoren: 
Deel deze pagina: