Twikit laat klanten van Baunat online juwelen ontwerpen

Het Antwerpse technologiebedrijf Twikit heeft samen met online juwelier Baunat een tool ontwikkeld waarmee klanten zelf online een juweel kunnen personaliseren. Twikit werd zopas verkozen tot Antwerpse kmo van het Jaar en maakt een mooie kans om ook de prijs voor de Vlaamse kmo van het Jaar weg te kapen. Wie Antwerpse vindingrijkheid een duwtje in de rug wil geven, kan nog tot 20 november zijn stem uitbrengen voor Twikit.

Baunat, opgericht in 2008 en gevestigd in de Antwerpse diamantwijk, is het geesteskind van Stefaan Mouradian en Steven Boelens. “Vanaf het prille begin hadden we een radicaal en innovatief businessmodel voor ogen”, zegt Stefaan Boelens. “We wilden online juwelen verkopen, met een maximaal aanbod, een minimale voorraad en een niet te evenaren prijs-kwaliteitverhouding. Met ons model focussen we op een specifieke doelgroep: de smart buyers. Die groep bestaat in tal van industrieën en is dankzij het internet sterk aan het groeien.”

Innovatieve technologie creëert waarde

Het Antwerpse technologiebedrijf Twikit ontwikkelde samen met Baunat een toepassing waarmee de klant zelf een gepersonaliseerd juweel kan creëren en live het resultaat kan bekijken. Steven Boelens: “Ik had Gijs Hoppenbrouwers van Twikit al enkele keren ontmoet. Op een gegeven moment hebben we gebrainstormd over een mogelijke samenwerking. Baunat hecht veel belang aan de meerwaarde van artisanale productie, maar wil ook nieuwe technologie inzetten om waarde te creëren. Met Twikit is dat uitstekend gelukt.

Het eerste resultaat van de samenwerking is een gepersonaliseerd hangertje. Steven Boelens: “Mensen typen op de website een naam in die in de vorm van een hangertje op het scherm verschijnt. Ze zien meteen het juweel zoals het er zal uitzien als ze het kopen. Na de bestelling en betaling van het juweel ontvangen we automatisch een digitaal bestand dat rechtstreeks wordt gebruikt om het juweel in 3D te printen.

Shortcut van ontwerp naar productie

De toepassing van Twikit biedt Baunat een ongekend krachtige shortcut van gepersonaliseerd ontwerp naar productie op maat. Steven Boelens: “Enerzijds is het een tool die de klant live toont wat hij op maat bestelt. Anderzijds genereert de toepassing meteen de bestanden die worden gebruikt om het juweel in 3D te printen. Daardoor is wat de klant online ziet ook exact wat de 3D-printer zal produceren.

Steven Boelens ziet tal van mogelijkheden voor de nieuwe tool. “Nu al is zo’n 20% van onze juwelen maatwerk. Met de nieuwe toepassing wordt gepersonaliseerd produceren sneller, efficiënter en eenvoudiger. We werken nu aan een horlogecollectie die met technologie van Twikit gepersonaliseerd kan worden. De klant zal bepaalde kenmerken van het horloge zelf kunnen aanpassen en het resultaat live op de website kunnen zien.

Vlaamse KMO van het Jaar?

De vindingrijkheid van Twikit is niet onopgemerkt gebleven. Het bedrijf werd medio oktober verkozen tot Antwerpse KMO van het Jaar en maakt een mooie kans om ook de prijs voor de Vlaamse KMO van het Jaar weg te kapen.

 

Deel deze pagina: