Us By Night: “Grootschalige organisatie voor een topervaring”

©Sigrid Spinnox

Us By Night, het Antwerpse festival van de grafiek, is alweer volop bezig met de aanloop naar editie 2019. Met een paar veranderingen dit jaar, want Us By Night kiest voor een nieuwe locatie en gaat al in september door. Oprichter en organisatie Rizon Parein en het team rond Us By Night werken er hard aan om opnieuw een onvergetelijke ervaring van het evenement te maken.

Van Parkloods naar Waagnatie

Rizon Parein: “De afgelopen jaren ging Us By Night door in de Parkloods in Park Spoor Noord, een prachtlocatie die we echt wel optimaal benut hebben. Maar we blijven streven naar verwondering en dus was het tijd voor een nieuwe scenografie. Daarom gaat Us By Night dit jaar door in de Waagnatie, een plek waar ik zelf fantastische feestjes heb meegemaakt. En nu gaan we er dus zelf eentje bouwen! Door de keuze voor die nieuwe locatie kunnen we het evenement ook wat vroeger op het jaar laten doorgaan, in september. Zo pikken we – hopelijk – een stukje indian summer mee en kan de Night Market deels buiten doorgaan. Ik denk aan een tribune om de zonsondergang boven de Schelde te zien. Wat een wow-factor, zeker voor internationale bezoekers!”

State-of-the-art inkleding

“Anders dan de Parkloods is de Waagnatie echt een lege doos. We gebruiken beide zalen, maar waarschijnlijk gaan we de tweede zaal maar voor ongeveer de helft benutten. Het evenement mag ook niet te groot worden, want dan verliezen we die gezellige vibe waar het uiteindelijk om draait. We hebben dit jaar plaats voor 2500 mensen, dat is 500 meer dan vorig jaar. Toen waren we vijf weken vóór het evenement al uitverkocht, dus die extra tickets krijgen we zeker verkocht.”

“Onlangs hebben we een eerste productiemeeting gehad waar we het licht en geluid voorgesteld hebben en een grid voor de inrichting. Technisch zat het alvast goed, alles lijkt haalbaar en het gaat er echt fantastisch uitzien. De mainstage gaan we bijna bouwen als een state-of-the-art cinemazaal, heel clean en crisp. De Night Market heeft een heel andere sfeer waar we het podium echt deel moet uitmaken van de markt. We zoeken nog uit hoe we dat akoestisch gaan aanpakken.”

Totaalervaring

“Ik kijk ernaar uit om onze bezoekers een compleet nieuwe ervaring te bezorgen in de Waagnatie. Door de ligging leent die plek zich heel goed tot een compleet belevingstraject. Stel je voor dat je, onderweg vanuit de stad naar de Waagnatie, langs de kaaien loopt. Wat een schitterend zicht op de stad! We zoeken uit of we langs de route al met installaties kunnen werken, of bijvoorbeeld een samenwerking kunnen aangaan met Byrd zodat mensen een elektrische step kunnen nemen onderweg.”

Productieteam

“Achter die totaalervaring zit achter de schermen een grootscheepse organisatie. Daar beginnen we al lang op voorhand mee, zeker nu Us By Night twee maand vroeger dan gewoonlijk doorgaat. Us By Night is een team effort met partners voor de technische aspecten, de perscontacten, de website en sociale media, … Die werken allemaal het jaar rond mee om het evenement van de grond te krijgen. Om nog te zwijgen van het personeel dat we nodig hebben op het moment zelf, natuurlijk. Mark Vekemans, die al van in het begin samen met mij aan Us By Night werkt, is het brein achter de technische organisatie en degene die de Night Market in goede banen leidt.”

Buzz

“Een belangrijke uitdaging dit jaar is de communicatie. We plannen Us By Night nu voor kort na de zomervakantie, terwijl juli en augustus typisch ‘tragere’ maanden zijn. Zeker voor studenten, die toch een groot deel van ons doelpubliek uitmaken. Maar we hebben al contact gelegd met de scholen om te zien hoe we Us By Night een plek kunnen geven in hun startweken. De buzz op sociale media is nu trouwens al groter dan rond deze tijd vorig jaar. Zo lang voor het evenement vind ik dat een heel goed teken.”

De laatste keer de lichten uitdoen

“Us By Night is voor mij begonnen als een zijproject, maar intussen is het echt wel een job geworden. Een job die ik enorm graag doe, trouwens. Het hoogtepunt voor mij is het moment dat alles klaarstaat en we de laatste keer de lichten uitdoen in de zaal voordat het evenement begint. En dan naar huis, en in de hele stad mensen tegenkomen die morgen op Us By Night staan. Daar doe ik het voor.”

Voor vroege vogels zijn er al tickets beschikbaar voor Us By Night 2019. Pen alvast ‘hoogmis van de creativiteit’ in uw agenda op 26, 27 en 28 september 2019!

www.usbynight.be

Deel deze pagina: