Uw bedrijf lanceren in München? Eerste start-ups grijpen hun kans met steun van stad Antwerpen

foto: UnternehmerTUM

Internationale markten opgaan is voor veel start-ups een nodige, maar spannende stap. Dankzij een samenwerking tussen de stad Antwerpen en UnternehmerTUM in München krijgen enkele start-ups de kans om in Duitsland op prospectie te gaan. Tom Van de Putte van Bingli en Jan Luts van Juumo leggen uit wat deze uitgelezen kans voor hen betekent.

Digitale innovatie over de grenzen heen

Bingli en Juumo verkennen elk in hun marktsegment de mogelijkheden voor digitale innovatie. Bingli maakt het leven voor artsen gemakkelijker met een chatbot die informatie verzamelt van de patiënt voorafgaand aan een consultatie. Juumo digitaliseert dan weer de processen van vastgoedbeheer.

Jan Luts (Juumo): “Vastgoed is gebonden aan een wettelijk kader met andere vereisten per land. Daarom willen we graag verkennen hoe onze app buiten België toepasbaar is. Duitsland is een interessante markt omdat daar veel meer gehuurd wordt dan hier. In België zijn ongeveer dertig procent van de panden verhuurd; in Duitsland en Oostenrijk meer dan de helft.”

Tom Van de Putte (Bingli): “Ook in de medische sector speelt het plaatselijke beleid een grote rol. Onze chatbot en de achterliggende software betekenen een grote tijdsbesparing voor artsen, vooral specialisten die maar korte tijd met een patiënt spreken en dan een diagnose moeten stellen. In België duurt een consultatie gemiddeld vijftien minuten. In Duitsland heeft de dokter maar zeven minuten om hetzelfde werk te doen.”

UnternehmerTUM

Aan de universiteit van München is een ‘Centrum voor Innovatie en Businesscreatie’ verbonden met de naam UnternehmerTUM. Hun opdracht? Starters en start-ups naar de markt begeleiden en met raad en daad bijstaan. Deze samenwerking met de stad Antwerpen is dan ook een logische zet, zegt Marisa Schneider van UnternehmerTUM. “Antwerpen is de eerste buitenlandse stad die op deze manier met ons samenwerkt, en dat is voor ons een mooie kans om de banden aan te halen met zo’n innovatieve stad. Ondernemerszin en innovatie zijn duidelijk belangrijk in Antwerpen, net zoals hier. We verwachten dus een vruchtbare samenwerking.”

Antwerpen is de eerste buitenlandse stad die op deze manier met UnternehmerTUM samenwerkt

Marisa Schneider: “Bingli en Juumo zijn heel verschillende ondernemingen, maar de kern van wat ze doen leunt heel dicht aan bij wat UnternehmerTUM belangrijk vindt: innovatieve technologie die een kleine revolutie betekenen voor hun eigen domein. Beide start-ups gaan hier deelnemen aan onze ‘Landing Pad’, een platform waarmee we hen begeleiden naar de Duitse markt en het ecosysteem van start-ups in München. In en rond onze stad zijn heel wat globale spelers gevestigd die heel geïnteresseerd zijn in technologie en innovatie. De mensen van Bingli doen mee aan ons ‘Healthcare Happy Hour’, hét netwerkevent voor ondernemers in e-Health in München. Jan Luts van Juumo doet mee aan ons incubatorprogamma XPRENEURS om hem in contact te brengen met bedrijven in onze regio. En we plannen voor hen allebei coachingsessies waarin ze concrete vragen kunnen stellen.”

Deuren openen

Je bedrijf internationaal lanceren, dat is vaak een kwestie van contacten. “En dat is juist het moeilijke, zeker in de medische wereld”, zegt Tom Van de Putte van Bingli. “Persoonlijk contact ter plaatse is een must. Ons product is behoorlijk revolutionair, en dat in een sector die over het algemeen eerder conservatief is. Dat is een begrijpelijke reflex, want als het gaat om de gezondheid van mensen, wil je niet zomaar experimenteren. Daarom willen we in München contacten leggen met voortrekkers die ons kunnen introduceren in de ziekenhuizen in de buurt. Dankzij deze ondersteuning van de stad Antwerpen en UnternehmerTUM gaan er deuren voor ons open.”

Dankzij deze ondersteuning van de stad Antwerpen gaan er deuren voor ons open

“Ook voor ons is de link met het plaatselijke ecosysteem van belang”, beaamt Jan Luts van Juumo. “Dit is onze eerste stap naar internationalisering. Het is fijn dat we dat kunnen doen met de steun van UnternehmerTUM en een community om op terug te vallen. Voor ons is zo’n netwerk van start-ups en ondersteunende faciliteiten van onschatbare waarde.”

Thema's: 
Deel deze pagina: