Is uw webshop in orde?

U hebt al een webwinkel of bent van plan er eentje op te starten. Waarmee moet u dan wettelijk zeker rekening houden als u online aan consumenten verkoopt? En welke bijkomende voorzorgsmaatregelen neemt u best?

 • Denk aan de algemene voorwaarden.
  Die moeten op maat van de uw webshop worden opgesteld. Bovendien moet de consument ze aanvaarden (bijvoorbeeld door een vakje aan te vinken met "Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en aanvaard ze") en ze kunnen opslaan en bewaren.
 • Wees volledig genoeg over uw aanbod, de voorwaarden en de totale aankooppijs (inclusief alle bijkomende kosten), de betaalmiddelen en leveringsmethoden. Zo voldoet u aan uw wettelijke informatieplicht vóór de bestelling. Laat de consument ook duidelijk weten waar hij terecht kan met eventuele klachten.
 • Respecteer de reclamewetgeving.
  Reclame op internet valt onder de algemene wetten van de reclame. Maar er zijn ook specifieke regels, bijvoorbeeld voor het versturen van elektronische post. De 'opt-in'-regel stelt dat de consument eerst toestemming moet geven voor u hem e-mails mag sturen.
 • Uw klant heeft 14 dagen bedenktijd en kan ik die periode dus terugkomen op zijn verkoop. U moet de consument daarover informeren, en een speciaal modelformulier voor herroeping meedelen.
 • Respecteer de nieuwe regels voor de bestelprocedure.
  Zo moet er bij de bestelknop duidelijk staan dat het plaatsen van een bestelling ook een verplichting tot betaling inhoudt voor de consument.
 • Geen vooraf aangevinkte vakjes.
  Extra's (zoals verzekeringen, bijkomende opties) mag u enkel verkopen met de uitdrukkelijke toestemming van de consument.
 • Informatieplicht ná de bestelling.
  U moet de belangrijkste informatie over de bestelling bevestigen zodra de aankoop werd uitgevoerd. Dat doet u best in een bevestigingsmail.
 • U moet uzelf duidelijk bekend maken en mag u dus niet verstoppen achter uw website. Vermeld zeker de maatschappelijke benaming, het adres, het btw-nummer, een telefoonnummer en een e-mailadres.

Lees meer tips voor uw webwinkel

Sectoren: 
Deel deze pagina: