Vernieuwde Steenhouwersvest: “Schoolvoorbeeld van hoe heraanleg kan gaan”

De Steenhouwersvest, de unieke winkelstraat die de Nationalestraat verbindt met de Sint-Jansvliet, is een straat met karakter. Sinds de heraanleg in 2017 staan de troeven van de straat extra in de verf. Daarvoor moesten de handelaars wel een tijdlang door de zure appel bijten met intensieve werkzaamheden. “Maar dankzij goede communicatie tussen de handelaarsvereniging, de stad en de aannemers viel dat al bij al heel goed mee”, blikken winkeliers Wouter Cajot en Sara Gies terug.

Unieke straat

Sara Gies, de goudsmid in het charmante hoekpand ‘De roode catte’, zag de Steenhouwersvest veranderen van een gevaarlijke doorrijstraat in een gezellige winkelwandelstraat. ‘De roode catte’ is al sinds 2004 haar uitvalsbasis. “Het is gek hoe snel je went aan een nieuwe situatie. Het lijkt al zo lang geleden dat de Steenhouwersvest een kasseiweg was met parkeerstroken aan beide kanten. Het strookje dat overbleef als voetpad was nog geen meter breed. Toen reden mensen nog met de auto de stad in en parkeerden voor de deur van de winkel waar ze moesten zijn. Dat is nu ondenkbaar”, lacht ze.

Even verderop startte Wouter Cajot in 2011 met boekhandel ’t Stad Leest. “Een puur praktische keuze”, zegt hij. “Ik had altijd al een boontje voor Sint-Andries, en hier was een grote ruimte beschikbaar die ook nog eens binnen ons budget lag. Behalve het uitzicht is de straat sindsdien niet veel veranderd. Wat de Steenhouwersvest uniek maakt, is de mix tussen wonen en winkelen. En die blijft behouden.”

“We zijn er gewoon positief onder gebleven. Ik prijs me gelukkig, hoor. De Steenhouwersvest is een schoolvoorbeeld van hoe een heraanleg kán gaan.”

Sara Gies knikt. “Hier in de buurt wonen heel wat oudere mensen. Voor hen was de straat vroeger heel moeilijk toegankelijk. Probeer maar eens met je rolstoel over dat smalle voetpad te rijden. Nu hebben ze alle ruimte en banken om even uit te blazen. Er staat een bank net voor mijn deur. Heel gezellig vind ik dat.”

“Je moet er nu eenmaal door”

Of de heraanleg zelf moeilijk was voor hen, als winkeliers? “Ach, eigenlijk hebben we daar amper iets van gemerkt”, zegt Wouter Cajot. Hij nuanceert: “Werkzaamheden zijn altijd moeilijk voor de handelaars. Daar moet je nu eenmaal door. Hier in de straat trok iedereen aan hetzelfde zeel: via de handelaarsvereniging hebben we goed gecommuniceerd met elkaar, de stad en de aannemers. We zijn er gewoon positief onder gebleven. Ik prijs me gelukkig, hoor. De Steenhouwersvest is een schoolvoorbeeld van hoe een heraanleg kán gaan.”

Impuls om te innoveren

“Ik was wel ongerust”, geeft Sara Gies toe. “Je hoort weleens verhalen van ondernemers die hun zaak overkop zien gaan door werken aan de straat. Voor mij was het een impuls om te innoveren en ook online mijn juwelen aan te bieden. Maar achteraf gezien hebben de werken amper een impact gehad. Stof en lawaai, dat natuurlijk wel. Maar de klanten bleven gewoon komen.”

“Werkzaamheden zijn altijd moeilijk voor de handelaars. Hier in de straat trok iedereen aan hetzelfde zeel: via de handelaarsvereniging hebben we goed gecommuniceerd met elkaar, de stad en de aannemers.”

Dat is ook de ervaring van Wouter Cajot. “Door de goede samenwerking met de handelaarsvereniging hebben we heel goede afspraken kunnen maken. We wisten altijd goed van tevoren welke werken zouden worden uitgevoerd en welke impact dat zou hebben. De heraanleg gebeurde in verschillende fases waardoor de hinder altijd beperkt is gebleven. De werkzaamheden werden gespreid over de loop van een jaar, en in die tijd is onze voordeur misschien één dag moeilijk toegankelijk geweest. En dan nog was er ongetwijfeld een vriendelijke werkman die mensen tot in onze winkel hielp.”

Open inrichting

Het resultaat van de heraanleg is dat de Steenhouwersvest vandaag een rustige winkelwandelstraat is. “De verkeersdrempel geeft duidelijk aan dat chauffeurs hier moeten uitkijken”, zegt Sara Gies. “Door de open inrichting heb je nu een veel beter zicht op de gevels. Er zijn een paar nieuwe winkels in de straat gekomen die veel werk gemaakt hebben van hun gevels en etalages. Ik kon niet achterblijven en heb met financiële steun van de stad mijn voorgevel gerenoveerd. Met mijn zijgevel heb ik grootse plannen. Ik droom van een muurkunstwerk met een rode kat, een verwijzing naar de geschiedenis van het pand. Hopelijk kan ik daar snel werk van maken, want ik zet alles op alles om van mijn zaak in deze straat een succes te maken.”

Een handelaarsvereniging starten

Via een handelaarsvereniging onderhouden winkeliers uit dezelfde straat of buurt contacten met elkaar én met de stad. Dat is niet alleen voordelig bij werkzaamheden, maar bijvoorbeeld ook bij acties die u als straat of buurt onderneemt, zoals een braderij of gedeelde kerstversiering. Via de handelaarsvereniging kan u ook financiële ondersteuning aanvragen bij de stad.
Ontdek hier hoe u een handelaarsvereniging opstart

Handelspand renoveren? Maak gebruik van de renovatietoelage
Mooie winkels en horecazaken maken uw straat nog aantrekkelijker. Daarom geeft stad Antwerpen een toelage voor de renovatie van uw handelspand. U kan als uitbater of eigenaar deze toelage aanvragen voor de renovatie van een voorgevel of van een commerciële ruimte.
Vraag hier een toelage voor de renovatie van uw handelspand aan

 

Deel deze pagina: