Vrouwelijke ondernemers uit Antwerpen aan het woord

Het is vandaag Internationale Vrouwendag, een dag die begin twintigste eeuw is ontstaan om op te komen voor de rechten van vrouwen. Ook voor vrouwelijk ondernemerschap breken wereldwijd veel mensen een lans. Hoe staat het tegenwoordig met vrouwelijke ondernemers in Antwerpen?

“Het blijft gek hoe vaak vrouwen in de minderheid zijn”

Carole Lamarque, marketingexpert en vennoot bij Duval Union

Na een succesvolle carrière bij grote privéspelers zoals Shell en Sanoma vond Carole Lamarque het tijd om haar eigen verhaal te beginnen schrijven. Dat doet ze vandaag als vennoot bij Duval Union. “Vroeger deed ik aan ‘intrapreneurship’, vandaag onderneem ik voor mezelf. Inhoudelijk is dat vergelijkbaar, maar iets voor jezelf doen is toch een heel verschil.”

“Als vrouw heb ik altijd gelijkwaardigheid opgeëist. Maar het blijft gek hoe vaak vrouwen in de minderheid zijn in de bedrijfswereld. Er wordt hard aan gewerkt, hoor. Sommige mensen verdienen daarvoor een standbeeld, zoals Elke Jeurissen met haar Straffe Madammen, en Luc Blyaert die in de ICT-wereld enorm veel kansen gegeven heeft aan vrouwen. Maar het blijft belangrijk dat we kansen geven aan elkáár, als vrouwen en als ondernemers. En kunnen we ook even een vooroordeel de wereld uit helpen? Ondernemen maakt het niet moeilijk om werk en privé in balans te houden. In tegendeel, je kiest juist meer je eigen evenwicht. Als vrouwen dat meer gaan beseffen, komt er volgens mij een kentering.”

 

“Ik wil een andere toon zetten”

Hanan Challouki, oprichter van Mvslim.com en communicatiebureau Allyens

Vijfentwintig is ze, en de Antwerpse Hanan Challouki – samen met Taha Riani bezieler van het razend populaire Mvslim.com – heeft al haar eigen bedrijf opgericht. Communicatiebureau Allyens richt zich op inclusiviteit en virale communicatie. “We spelen in op de thema’s die leven”, zegt ze. “En dan vooral met het oog op een diverse samenleving en de doelgroep van millennials, die zichzelf vaak niet goed herkennen in ‘traditionele’ communicatie.”

“Of ik, als jonge vrouw, met specifieke uitdagingen te maken krijg? Tja, ik val sowieso buiten het ‘gewone’ plaatje. Door mijn etnische achtergrond, mijn naam, mijn hoofddoek. Tijdens een meeting met allemaal mannen van middelbare leeftijd ben ik inderdaad de vreemde eend in de bijt. En dat strookt niet met hoe de samenleving eruit ziet. Ik wil een andere toon zetten, een ander perspectief bieden. Omwille van mijn identiteit kan ik dingen op een bepaalde manier plaatsen: als communicatiewetenschapper, maar ook als iemand die in mijn huid en mijn ervaringen zit.”

 

“Vinden we het echt zo raar dat een vrouw carrière maakt?”

Inge Geerdens, bezieler van rekruteringsbedrijf CVWarehouse

“Ik sta op, ik begin te werken, ik betaal mijn lonen: precies zoals mijn mannelijke collega’s. En toch krijg ik regelmatig de vraag hoe dat nu is voor mij, ondernemen als vrouw. Blijkbaar is er dus toch nog iets opmerkelijks aan, alsof we het nog steeds raar vinden dat een vrouw carrière maakt. Zo houden we zélf vast aan een tijdsgeest die eigenlijk achterhaald is. Ik kan mijn eigen zin doen omdat ik daar zelf voor heb gekozen. Dat is ondernemen, of je nu man bent of vrouw.”

Inge Geerdens onderneemt met hart en ziel in haar rekruteringsbedrijf CVWarehouse. En ze aarzelt nooit om daarover haar stem te laten horen. “Als er ook maar één iemand zegt: ‘Inge is niet perfect maar als zij haar eigen zaak kan uitbouwen, dan kan ik dat ook’ … dan is mijn doel bereikt. Ondernemen is niet gemakkelijk, er komen veel risico’s bij kijken, maar het is zó vervullend. Je moet je gewoon goed laten omringen. Je staat er niet alleen voor.”

 

“Een vrouw met een helm op en een werkjas aan op de werf, dat kan vandaag perfect.”

Mieke Frijters, CEO van wegenbouwbedrijf ATF

Mieke Frijters is de CEO van wegenbouwbedrijf ATF. Een mannenwereld? “In de bouwsector zie je niet veel vrouwen de leiding nemen, dat klopt”, zegt ze. “Maar ik sta er allang niet meer bij stil. Als manager vind ik het veel belangrijker dat je het juiste beleid voert, luistert naar je mensen en een omgeving creëert waarin ze graag komen werken. Is dat een vrouwelijke aanpak? Misschien. Ik noem het eerder empathie.”

“Het valt me wel op dat vrouwen moeilijker de weg vinden naar technische beroepen. Als we bijvoorbeeld meer vrouwelijke werfleiders willen zien, moeten we meisjes op de schoolbanken al warm maken voor technische opleidingen. De markt is er in elk geval klaar voor. Een vrouw met een helm op en een werkjas aan op de werf, dat kan vandaag perfect.”

 

“We volgen onze eigen intuïtie”

De Nieuwe Natie geeft startende ondernemers de kans om hun winkelconcept uit te testen op de markt. Toevallig zijn dat momenteel allemaal vrouwen.

“Een verschil?” vraagt Katrien van kinderwinkel Hygge. “Niet echt. Toen ik hier begon, zaten er ook een paar mannen in de groep. Nu, met zes vrouwelijke ondernemers, is het zeker even gezellig. Maar de nadruk ligt wel anders.” Dat vindt ook Jennique van streetwear-label Ketura: “Er is veel begrip voor elkaar. Bij vrouwen voel je vaker dat de grens tussen werk en privé vervaagt, en dat we elkaar daarin ook steunen. Wanneer ik dringend weg moet om mijn kindje van school te halen, springt er altijd wel iemand in.”

“Ik geloof zeker dat vrouwen een andere kijk hebben op ondernemen”, zegt Ophelia van het gelijknamige lingerielabel. “We hebben een andere stijl en volgen meer onze eigen intuïtie.” Collega Anna Rosa van AR.M is het daarmee eens: “Omdat ons doelpubliek ook vrouwelijk is, staan we daar misschien wel meer bij stil.”

Gitta, die samen met haar vriend Glenn snoepwinkel Candy Factory uitbaat, merkt wel een praktisch verschil. “Wanneer er een vertegenwoordiger langskomt, gaat die er sneller van uit dat Glenn de zaakvoerder is. Ik ontmijn zulke situaties met een grap. Glenn en ik hebben inderdaad een heel verschillende aanpak, maar of die te maken heeft met man/vrouw-verschillen? Nee, dat geloof ik niet.”

Deze sterke dames vindt u nog tot 1 april in de Stadsfeestzaal: Saskia (Ms.Bay) – Laura (Maison Muses) – Valerie (Bali Beach Frops) – Jennique (Ketura) – Katrien (Hygge) – Gitta (Candy Factory) – Ophelia (Ophelia) – Anna Rosa (AR.M)

Thema's: 
Deel deze pagina: