Waar een starter stopt met dromen en een eigen zaak start: Startersbegeleiding

“Ik had een droom en heel veel vragen. Marie (Marie Schoeters, Startersbegeleiding bij de stad Antwerpen) zette mij op weg. Maar waar ik nog het meest aan had, was haar geloof in mijn droom. Dat heeft mij over de streep gehaald. Iemand die professioneel heel veel starters ziet en in mijn project gelooft: dat geeft een boost.”  Aan het woord is Gioia Petrarca, die twee maanden geleden Bar Norm startte; een koffie/lunch bar waar personen met een beperking meewerken. Het is een koffie- en lunchbar met (h)eerlijke gerechten en een warme portie inclusie.

Hoe ben je in contact gekomen met de startersbegeleiding?
“Een vriend pushte me om naar ‘Find your Mentor’ te gaan dat georganiseerd werd door SINC (*). Het is een event waar studenten en niet-studenten zich kunnen inschrijven en via speeddates gematcht worden met experten die voor hen iets kunnen betekenen. Marie was daar als mentor en zij was de eerste die ik aansprak. Met haar had ik een heel goed gesprek over wat ik wilde bereiken. Wat mijn plan was en wat mijn project kon worden.”

Had je al een idee van wat je wilde doen?
"Mijn idee was niet echt uitgewerkt, maar ik had er wel een voorstelling van. Via Startersbegeleiding kreeg ik de eerste cruciale adviezen over wie ik moest contacteren en wat ik zeker moest opzoeken. Maar de meerwaarde was dat Marie in mijn project geloofde. Dat het kon bestaan. Dat was voor mij het kantelpunt. Ik ben er daarna super enthousiast aan begonnen.”

Wat was je droom?
Ik heb orthopedagogie gestudeerd en ben heel graag bezig met al kokend te zorgen voor mensen. Ik wilde mijn twee passies combineren en iets sociaal starten in de horeca. Ik had ook al één jaar als recruiter gewerkt en merkte dat er een grote kloof was tussen de reguliere arbeidsmarkt en personen met een beperking, terwijl daar perfecte combinaties mogelijk zijn. Personen met een beperking kunnen veel meer dan repetitieve taken uitoefenen. Ik wilde hier iets in ondernemen en ik droomde van een koffie/lunchbar waar ook personen met een beperking aan de slag konden en waar producten en materialen ook door sociale organisaties aangeleverd werden.”

Waar was je naar op zoek?
“Ik was op zoek naar duidelijkheid, antwoorden en vertrouwen om eraan te beginnen. Het is niet evident om zoiets op te starten. Ik heb er bijna 3 jaar over gedroomd omdat ik niet de manier vond om eraan te beginnen. Wat moet ik allemaal weten? Wat moet ik allemaal kunnen? Ik heb altijd in loondienst gewerkt, dus er is toch die drempel om ervoor te gaan. Ik wist niet wat ik moest verwachten, maar ik was heel nieuwsgierig.”

Welke voor jou interessante info kwam uit dat gesprek?
“Marie was heel goed op de hoogte van gelijkaardige organisaties of van organisaties in het Antwerpse die voor mij een meerwaarde konden betekenen en die mogelijks partners zouden kunnen zijn. Ook hoe ik aan een businessplan kon beginnen. En dat ik beroep kon doen op subsidies als ik een sociaal project opstartte. Allemaal zaken die mij duidelijk maakten dat het mogelijk was.

En daarmee startte je. Hoe liep het verder?
“Het financiële was voor mij een drempel. Ik had een subsidieaanvraag ingediend toen ik nog geen uitgewerkt project had. De aanvraag werd logischerwijze niet aanvaard. De feedback klopte wel, daar kon ik dan weer uit leren. Toen ik een pand zocht en er één vond met heel veel kosten, wist ik het even niet meer. Als starter ben ik nog niet klaar om een grote investering aan te gaan. Maar - en dat zijn dan opportuniteiten die op je weg komen - toen hoorde ik dat ze bij EDO Collective (een retailcollectief van ontwerpers in de Lange Koepoortstraat 64 dat duurzame collecties maakt en daar verkoopt) nog een koffiebar wilden. Zonder al te veel risico’s en kosten kon ik er een zaak openen en daar kan ik nu ervaring opdoen. Dit is een uitgelezen kans want je zit samen met jonge ondernemers die in eenzelfde flow zitten. Heb ik vragen, dan kan ik bij hen terecht. Ik heb nu nog steeds geen lening of subsidie aangevraagd. Dat wil ik pas doen wanneer het nodig is omdat ik klaar ben om te groeien.”

Wie zou je aanraden om ook contact te nemen met startersbegeleiding?
“Iedereen die een droom heeft om iets te ondernemen. Maar eerlijk, ook iemand die er al een tijd mee bezig is. Het idee moet flink rijpen en je moet toch al wat marktonderzoek hebben gedaan en er echt – met passie – aan willen beginnen. Je moet overtuigd zijn en de eerste stappen willen zetten om het concreet te maken. Wat ik de eerste maanden vooral heb geleerd is die eerste stappen te zetten. Die telkens leiden naar een volgende stap.”

Hoever ligt je droom van wat je nu hebt?
“Bij het concreet maken wordt duidelijk dat je droom groots is. En dat mag ook. Ik zag me al in een groot mooi pand, maar dat is nu nog niet aan de orde. Een uitgebreide menukaart heb ik ook niet. Dat is nog niet haalbaar. Maar de sociale meerwaarde die ik wilde realiseren, zit al zeker in Bar Norm. En verder gaan we groeien, uiteraard!”

Denkt u er ook aan om een bedrijf op te starten? De stad Antwerpen helpt u op weg met startersbegeleiding. Maak hier een afspraak.

 

(*) SINC staat voor Students for Innovation & Coöperation. Zij organiseren events rond ondernemen, brengen studenten in contact met het ecosysteem. Ze zijn partner in TAKEOFFANTWERP.

Thema's: 
Deel deze pagina: