Walldog vertelt verhalen om te dragen

“Ik was altijd al geïntrigeerd door verhalen. Niets mooier dan een gewoon verhaal van een gewone mens, ergens ter wereld. Eigenlijk ben ik grenzeloos nieuwsgierig”, omschrijft Philippe Pelsmaekers zijn passieproject Walldog. Zijn nieuwsgierigheid vertaalde hij in T-shirts die een echt verhaal vertellen.

“Walldog is de som van een paar van mijn passies: gewone mensen, andere culturen, verhalen en typografie. Voor Walldog hebben we signs verzameld uit de hele wereld: uithangborden, logo’s en displays van kleine commerçanten. Die signs drukken we op een premiumcollectie van T-shirts, tanks en tops voor mannen en vrouwen. Via de website ontdek je het verhaal achter de print op jouw T-shirt. Je koopt dus meer dan een tastbaar kledingproduct. De echte waarde zit in het verhaal. Vandaar onze slogan: “Wear a real story. It has more soul.”

Klaar voor een nieuw verhaal

“Tot een tijdje geleden was ik vennoot in een Antwerps communicatiebureau. Ook een verhalenbusiness. Maar ik vond het tijd om een nieuwe richting in te slaan, wilde op zoek naar meer authenticiteit. En dat werd dus Walldog. Het viel me steeds meer op hoe hippe modelabels zwaaien met termen als ‘storytelling’ en ‘heritage’. ‘Authenticiteit’ is er ook zo eentje. Bij velen zitten achter die buzzwords een grote leegte. Terwijl er zo veel simpele, mooie verhalen zijn die het waard zijn om te vertellen! Die verhalen wilde ik brengen.”
 
“Het aha-moment kwam er terwijl ik aan het bladeren was in een boek over Aziatische typografie. Ik ging op het internet op zoek naar Aziatische reclameborden en zag prachtig materiaal. Het soort van ‘real authentic’, ‘genuine’ of ‘vintage’ prints waarmee een aantal merken razend populair geworden zijn. Het grote verschil? Deze signs zijn écht, net zoals het verhaal erachter. Ze vertellen iets over het leven van echte mensen die hun hart en ziel in hun werk steken.”

Het culturele-nieuwsgierigheid-effect

“De eerste verhalen voor Walldog verzamelde ik samen met een bevriende fotograaf in India. Overal waar we een mooi opschrift of logo zagen, wandelden we binnen en maakten we een praatje. De filmpjes die we van die mensen maakten, staan nu online naast een Italiaanse fietsenmaker, een Britse kippenboer of een Mexicaanse snackverkoper. De collectie brengt de wereld bij elkaar.” 
 
“Volgens mij is elke mens van nature nieuwsgierig. Ik noem dat het culturele-nieuwsgierigheid-effect, en daar speelt Walldog op in. Een Belg is gefascineerd door het alledaagse leven van een handlezer in India, terwijl een Chinees maar al te graag binnenkijkt in een bruin café in Antwerpen. De kracht van die verhalen zit erin dat ze zo herkenbaar zijn, en tegelijk zo anders. Je kijkt niet gewoon naar een filmpje, je reist drie minuten naar de andere kant van de wereld. En door het T-shirt te dragen, brei je zelf een nieuw stukje aan het verhaal.”

Eerlijkheid voorop

“De meeste mensen met wie ik praatte, vonden het een fantastisch idee dat hun logo binnenkort prijkt op de kleren van mensen in een ander continent. We betalen hen daar trouwens niet voor. Wél geven we een deel van de opbrengst terug aan lokale initiatieven zoals SOS Kinderdorpen. Zo ondersteunen we de lokale economieën waar we ons materiaal gaan halen.”
 
“Ook in de productie van de T-shirts zijn we op zoek gegaan naar eerlijkheid. Zo kwamen we terecht bij een klein textielatelier in Portugal. Het leuke daaraan is dat we niet alleen kunnen vertrouwen op de beste kwaliteit, maar ook dat we iedereen die aan de collectie gewerkt heeft, bij naam kennen.”

Eigen leven

“Binnenkort ligt de eerste Walldog-collectie in een veertigtal winkels in België en Nederland en beginnen we ook te verkopen via onze webshop. Daarna gaat het concept hopelijk een eigen leven leiden. Het is de bedoeling dat mensen zelf filmpjes en foto’s insturen van leuke, plaatselijke bedrijfjes en de signs die zij gebruiken. Zij worden dan ‘curatoren’ voor de collectie van Walldog. Misschien kunnen we kunnen we ooit de hele wereld ‘coveren’ met Walldog-verhalen.”
 

Thema's: 
Deel deze pagina: