Wat u moet weten over het geregistreerd kassasysteem in de horeca

Horeca-uitbaters hebben nog tot 28 februari 2015 om een elektronische, geregistreerde kassa te registreren. Met het nieuwe kassasysteem dat sinds 2015 verplicht is wil de overheid fraude en zwartwerk tegengaan. De geregistreerde kassa zal alle bewerkingen bijhouden die in de kassa worden ingevoerd.

Het Geregistreerde Kassasysteem (GKS) is verplicht voor iedereen die minstens 10% van zijn totale horeca-omzet haalt uit het aanbieden van maaltijden via restaurant- of cateringdiensten ter plaatse. De regeling is dus niet van toepassing op horecazaken waar de klanten maaltijden of bereidingen alleen maar komen afhalen en niet ter plaatse consumeren.
 
In de praktijk gaat het meestal om horecazaken met een verbruikszaal, zoals ijssalons, frituren, broodjeszaken, bakkerijen met een verbruikszaal waar mensen ter plaatse kunnen eten ...
 
Wie niet verplicht is om de kassa in gebruik te nemen, mag dat op vrijwillige basis toch doen. Het gebruik van de geregistreerde kasse brengt namelijk voordelen met zich mee, zoals een lastenverlaging voor vijf vaste voltijdse werknemers.

Procedure

Het Geregistreerde Kassasysteem (GKS) bestaat uit een kassa, een controlemodule en een gepersonaliseerde kaart, die officieel Vat Signing Card (VSC) of smartcard genoemd wordt.
 
Een kassa en een controlemodule kan u aankopen in de handel. De meeste recente kassasystemen zullen aangepast of omgebouwd worden naar het Geregistreerde Kassasysteem.
 
De gepersonaliseerde kaart of VAT Signing Card (VSC) kan u gratis aanvragen bij de Federale Overheidsdienst Financiën. De kaart is strikt persoonlijk.

Meer informatie

De volledige uitleg over het geregistreerd kassasysteem in de horeca leest u in deze pdf of op www.geregistreerdkassasysteem.be.

Heeft u technische problemen of moeilijkheden bij uw registratie? Dan kan u ook terecht bij de helpdesk van Horeca Vlaanderen. Die is elke werkdag bereikbaar van 8 tot 17 uur op het nummer 02 572 57 57.

Sectoren: 
Deel deze pagina: