“We hebben meer vrouwelijke rolmodellen nodig in de IT-sector”

Copyright Leyla Hesna | Karen Boers (met rode jurk, red): “Met de award voor ‘ICT woman of the Year’ komen vrouwelijke rolmodellen in the picture.”

Voor de elfde keer reikte Data News de award ‘ICT woman of the Year’ uit. Een van de genomineerden dit jaar was Karen Boers. Met BeCode leidt ze werkzoekenden in zeven maanden op tot professionele webprogrammeurs. Sinds januari heeft BeCode zijn hub in The Beacon, de Antwerpse innovatieve technologische kantoorhub voor Internet of Things en AI. Gisteravond werd Heidi Rakels (Guardsquare) uitgeroepen tot ICT Woman of the Year.

Weinig vrouwen in de IT-sector

Met de award voor ‘ICT woman of the Year’ zet Data News vrouwen uit de IT-sector in de schijnwerpers. Karen Boers: “De nominatie was onverwacht. Ik ben al jaren actief in de IT-sector, maar werk in de context van de social profits. Nominaties en prijzen als deze gaan meestal naar productbedrijven en grote organisaties. Het gebeurt zelden dat iemand met een maatschappelijk project geselecteerd wordt. Ik was dus erg blij met de nominatie.”

Dat de prijs specifiek voor vrouwen is, vindt Karen een positief signaal. “De IT-sector is een mannenwereld. Ook in technologische startups vind je weinig vrouwen: slechts zes procent van de startende ondernemers is een vrouw. Dat is bedroevend weinig. Met de award voor ‘ICT woman of the Year’ komen vrouwelijke rolmodellen in the picture die op hun beurt weer anderen kunnen inspireren.”

“Maar zes procent van de startende ondernemers in de IT-sector is een vrouw. Ik denk dat dat beter moet kunnen.”

Maar er zijn nog meer redenen waarom weinig vrouwen terechtkomen in technische jobs of IT-functies. “Jongens spelen met auto’s en Meccano, meisjes krijgen poppen. We schotelen onze kinderen stereotypen en karikaturen voor. Het is moeilijk om daar later van los te komen. Om die clichés kwijt te raken, moeten we nadenken over de ideeën en beelden die we onze kinderen meegeven.”

Werk en gezin combineren? Niet simpel

De technologiesector evolueert snel. Doe je het een paar jaar kalmer aan, dan is je business verdwenen. Volgens Karen is ook dat een van de redenen waarom weinig vrouwen de weg vinden naar de IT-wereld: “Er is niks mis met de keuze om voor je kinderen te zorgen, maar het kan een vrouw belemmeren om een leidinggevende functie op te nemen in een IT-bedrijf, of er zelf een te starten. Nochtans zijn vrouwen op die posities een meerwaarde voor de economie en voor de samenleving.”

“Mijn werk is mijn leven”, gaat Karen verder. “Samen met mijn partner heb ik vijf kinderen, die om de week bij ons zijn. En ik wil er zijn voor hen: ik sta ’s morgens en ’s avonds aan de schoolpoort, speel op woensdagnamiddag voor taxi en help hen met huiswerk. Dat vraagt veel organisatie, maar intussen slagen we daar goed in. De dagen dat de kinderen niet bij ons zijn, start ik al om half zes ’s morgens en werk ik door tot elf uur ’s avonds. Maar omdat ik doe wat ik graag doe, voelt het niet als werken.”

“Heidi Rakels bekroond tot ICT Woman of The Year. Sanne Vermeire uitgeroepen tot Young ICT Lady of the Year.”

The Beacon als inspirerende omgeving

The Beacon is als innovatiehub voor startups, bedrijven en onderzoekers rond IT en artificiële intelligentie een perfecte plek voor BeCode. “Talentontwikkeling moet gebeuren op een creatieve en flexibele manier, dichtbij de werkelijkheid. Mensen met diverse achtergronden komen elkaar hier tegen aan de koffiemachine. Ze wisselen ideeën uit, inspireren elkaar en bieden steun. Door met andere ondernemers te praten, merk je dat we allemaal tegen dezelfde problemen aanlopen. Maar ook de leuke gebeurtenissen moet je kunnen delen. Als ik starters een goede raad mag geven: zoek  mekaar op. Zoals dat hier in The Beacon gebeurt.”

“Mijn goede raad voor starters? Zoek mekaar op.”

Meer info:
“BeCode stoomt broodnodige IT-profielen klaar voor de arbeidsmarkt”

Wil u deel uitmaken van de unieke business en innovatiehub The Beacon?
Klik hier voor meer informatie

Deel deze pagina: