WoRkpalace: Tweede kans voor tweedehands

Saai, afgedankt kantoormeubilair een hip tweede leven schenken en daarmee de afvalberg verkleinen. De Kringwinkel, de stad Antwerpen en het designerscollectief ONBETAALBAAR sloegen de handen in elkaar om dit innovatief project waar te maken.

Enthousiaste partners

Frank Dingemans, projectleider innovatie van De Kringwinkel, legt uit hoe het idee bij hen ontstond: “Oud kantoormeubilair voldoet niet meer aan de noden van vandaag. Het is te groot, te robuust, ouderwets. Daarom smijten veel bedrijven en organisaties hun inboedel buiten. Omdat wij die tweedehands spullen moeilijk verkocht krijgen, wilden we er iets mee doen.” De Kringwinkel vond een enthousiaste partner in makerscollectief ONBETAALBAAR. Zij hebben al meerdere gelijkaardige projecten gerealiseerd. “De ontwerpers en ambachtslui van ONBETAALBAAR zijn het gewend om aan de slag te gaan met spullen die mensen wegkieperen. Afval waar je op het eerste gezicht geen weg mee opkan. Zij blazen er nieuw leven in. Niet zomaar een likje verf erop, maar echt strippen en met het gerecycleerde materiaal opnieuw ontwerpen. Kwalitatief, apart, origineel en aantrekkelijk.”

Wokpalace wordt WoRkpalace

De creatieve geesten van ONBETAALBAAR kregen onderdak aan de Bredabaan in Merksem. In een pand waarin tot kort het Chinees restaurant Wokpalace gehuisvest zat. Met slechts één letter meer werd ook de naam gerecycleerd en verbeterd tot WoRkpalace. Binnen enkele jaren bouwt de stad Antwerpen op deze plek een nieuwe politiekantoor. Tot dan krijgt de creativiteit er alle ruimte en werken de kunstenaars prototypes uit die later in productie kunnen gaan. Bedoeling is om daarvoor samen te werken met Antwerpse organisaties die onder meer sociale tewerkstelling als objectief hebben. De prototypes worden stuk voor stuk ontworpen met het oog op productie op grotere schaal. Dat wil zeggen op basis van veelvuldig voorkomende ‘grondstoffen’, in dit geval dus afgedankt kantoormeubilair. 

Maatschappelijk verantwoorde workspace

Op 26 februari vindt een showcase plaats, waarbij bedrijven en organisaties er voor het eerst kunnen kennismaken met de ontwerpen. Een perfect gelegenheid om u te laten inspireren voor de inrichting van een nieuwe, trendy en duurzame workspace. Dingemans: “Let wel: elke inrichting is maatwerk. Elke organisatie heeft andere behoeftes, een andere ruimte ter beschikking en een andere workflow. We willen dat totaalpakket steeds meenemen. Maar wie eenvoudigweg twintig stoelen wenst, zal die kunnen bestellen, wetende dat ook die stoelen gecreëerd zijn met gerecupereerde grondstoffen, en gerealiseerd door lokale sociale economiepartners.”

Praktisch

Thema's: 
Deel deze pagina: