Zaal Ampere wordt hotspot voor jongerencultuur

Onder de treinsporen richting Antwerpen Centraal opende Ampere, een club die net dat ietsje anders wil zijn. Vanaf 2015 klinken hier al regelmatig de dancebeats van gerenomeerde dj’s. 

Maar uitbaters Joachim Marynen en Carlos Michielsen hebben sinds de opening niet stilgezeten. Ze willen van Ampere dé hotspot maken voor alles wat jong, creatief en ambitieus is. Niet vreemd dus, dat de stad Antwerpen hier op 1 oktober de vierde editie van ‘Creatief Antwerpen Netwerkt’ organiseert.
 

Carlos: “Naar het voorbeeld van wijken in andere grote steden willen we van Ampere een cultureel en sociaal zwaartepunt maken voor de stationsbuurt. Kijk naar Kreuzberg in Berlijn of Hackney in Londen: dat waren wijken met een twijfelachtige reputatie die helemaal heropgeleefd zijn door een paar ambitieuze projecten van en voor jongeren. Je ziet de hele buurt na een tijdje opfleuren met nieuwe horecazaken, kunstgalerijen en cultuurleven. Dat hebben we hier ook nodig.”

Dag en nacht

Om de uitbreidingsplannen waar te maken, gingen tijdens de zomer de deuren van Ampere even dicht. Dat gaf de nodige ruimte om te werken aan een infrastructuur waarmee Ampere dag en nacht leven in de wijk wil brengen. Joachim: “Ik baat al een paar jaar een platenwinkel uit in de Kammenstraat, de Sound Architecture Vinyl Store. Die verhuist nu naar Ampere. We openen ook een koffiebar-restaurant en stellen de grote zaal ter beschikking voor evenementen. Beurzen, expo’s, lezingen en workshops: dit wordt echt een multifunctioneel, kloppend hart voor de buurt.”
Carlos: “In Antwerpen heb je veel leuke plekken om uit te gaan, maar wij leggen de lat hoger. Je komt hier niet alleen om te feesten, maar ook om overdag rond te hangen met vrienden, een koffietje te drinken of rustig iets te eten, te snuisteren op een beurs of nieuwe muziek te ontdekken.”

‘The first sustainable club in Belgium’

Ampere streeft naar duurzaamheid in alle aspecten. De locatie is daarvoor een belangrijk uitgangspunt; vlakbij trein en tram in het hartje van de stad. Maar de initiatiefnemers willen veel verder gaan. Carlos: “Bij de afwerking van de zaal hebben we gekozen voor gerecycleerde materialen zoals staal en hout of rubber uit autobanden. Verwarmen doen we met gerecupereerde warmte. Eén avondje met duizend dansende bezoekers levert voldoende recuperatie-energie op om het gebouw een paar dagen lang te verwarmen. De toiletten spoelen we met regenwater, afval sorteren we zorgvuldig en straks drinken we wellicht uit herbruikbare bekers. We zoeken uit of we in de toekomst een reactieve dansvloer kunnen installeren, die energie opslaat wanneer je erop loopt of danst.”
“We willen naar buiten komen als the first sustainable club in Belgium”, vult Joachim aan. “Een voortrekker voor andere clubs in Antwerpen en de rest van het land.”

Ruimte om te ontplooien

Joachim en Carlos vinden dat feestvieren ook een sociale, culturele en ecologische meerwaarde kan, en zelfs moet hebben. Het resultaat is een plek die innovatie ademt en waar jongeren echt betrokken worden. Joachim: “Jonge mensen hebben ruimte nodig om zich te ontplooien. En dat kan hier perfect. Stel je voor wat het voor jongeren kan betekenen om hier een muziekworkshop te volgen, zelf een plaat op te nemen en daarna hun eigen muziek te horen op de dansvloer.”

Ook in Ampere: Creatief Antwerpen Netwerkt 

Nieuwsgierig naar de impressionante architectuur, de duurzame technologie, de energieke sfeer of vele mogelijkheden van Ampere? Kom de zaal verkennen op 1 oktober, want dan organiseert de stad Antwerpen hier Creatief Antwerpen Netwerkt, een netwerkavond voor Antwerpse ondernemers.

  • donderdag 1 oktober, vanaf 19 uur
  • gratis

 
Schrijf u hier in 
 

Thema's: 
Deel deze pagina: