Zaken doen met Nederland: waar moet u op letten?

Op donderdag 17 mei 2018 vindt de derde Vlaams Nederlandse Handelsdag plaats. U leert er hoe u de Nederlandse en Vlaamse markt het best benadert, hoe u uw kansen op succes verhoogt en hoe u de juiste zakenpartner vindt. We overlopen alvast enkele verschillen tussen beide landen.

Zaken doen in Nederland is voor Belgen makkelijker dan omgekeerd. Over het algemeen kijken Nederlanders positief naar Belgen, met bekende associaties als 'zachtaardig volk', 'grappige taal', 'Bourgondiërs en levensgenieters', 'frieten en bier'. Andersom vinden Belgen snel dat Nederlanders een grote mond hebben en daarmee arrogant overkomen. Als u een Nederlander een vraag stelt, krijgt u een direct antwoord. Dit kan wel eens bot overkomen, maar is meer bedoeld uit een perspectief van eerlijkheid dan van botheid.

Details

Nederlanders kunnen af en toe wat ongestructureerd of niet gedetailleerd genoeg overkomen. Voor Nederlanders is het al vrij snel goed.

Het kan ook gebeuren dat de Nederlander waar u mee aan tafel zit niet alle ins en outs kent van het product of dienst die hij aanbiedt. Voor Nederlanders onderling is dat niet erg. Dat soort details komen later wel. Het is niet dat het product of de dienst niet deugt. Voor een Nederlander zijn dat soort details niet altijd even belangrijk.

Het aftasten om te kijken wat voor vlees er in de kuip zit duurt bij Nederlanders niet lang. Zaken doen in Nederland gaat vlot. Vlotter dan zakendoen in België.

Beslissen en Besluiten

Meestal zijn de Nederlandse mensen waar u mee om de tafel zit beslissingsbevoegd voor het sluiten van een zakelijke deal. Wees daar als Belg ook op voorbereid.

Contracten worden in Nederland natuurlijk ook wel gebruikt, maar het is ook heel gebruikelijk dat een zakelijke deal slechts geformaliseerd wordt via een email. Voor Nederlanders is dat over het algemeen meer dan genoeg. Daarna kunnen ze aan de slag.

Informeel

Nederlanders zijn over het algemeen informeler in het zakendoen dan Belgen. Dit geldt niet alleen voor het elkaar tutoyeren, en elkaar al snel bij de voornaam noemen, maar ook in kleding.

Het dragen van een kostuum is niet altijd nodig, laat staan een das.

Belgen zijn Schakers. Nederlanders zijn Dammers. 

Om goed te kunnen schaken moet je minstens twee zetten vooruit denken en het hele schaakbord in je op kunnen nemen. Een zet hier heeft gevolgen voor een aantal zetten later aan de andere kant van het bord. 
Belgen denken vooruit: welke stappen moeten er nog gezet worden? Wie moet er bij betrokken worden? Wat vindt mijn baas hiervan? Heb ik alles onder controle? Zijn er nog onzekerheden? 

Nederlanders zijn veel meer Dammers. Bij dammen gaat het spel rechtuit en er kan niet teruggezet worden. Een Nederlander denkt vaak ook op deze manier. Wat is de volgende stap? En verder niet.

Bovenstaande is misschien wat kort door de bocht, maar het vat een groot aantal cultuurverschillen tussen België en Nederland bondig samen.

Meer weten?

Vlaams Nederlandse Handelsdag 2018

Op de derde Vlaams Nederlandse Handelsdag leert u hoe u de Nederlandse en Vlaamse markt het best benadert, hoe u uw kansen op succes verhoogt en hoe u de juiste zakenpartner vindt.

  • donderdag 17 mei
  • BluePoint Antwerpen, Filip Williotstraat 9, Berchem

Meer info en inschrijven

 

bron: culturematters.com

Thema's: 
Deel deze pagina: