Waarom Antwerpen?
Antwerpen, gebouwd op de groei.

In Antwerpen beweegt er altijd wat. De stad ademt creativiteit en ondernemerschap. Net wanneer je denkt de stad te kennen, verrast ze je weer. Een vruchtbare bodem voor retailtrends, waar ze wortel schieten, transformeren en boomen. Antwerpen bouwt voort op een rijke geschiedenis, vol ondernemingszin en ambitie. En de Antwerpenaar? Die verwacht niet minder.

 • Grootste stad van Vlaanderen
 • Hoofdstad van de provincie Antwerpen
 • Gelegen aan de Schelde
 • Grootste zeehaven van België en de tweede in Europa
 • 530.104 inwoners
 • Geliefde bestemming voor shoppers uit heel Europa
 • Grote retailketens, charmante boetieks en trendy shops in verschillende shoppingzones, op wandelafstand van elkaar
 • De Meir in de top van Europa op het vlak van drukte, volgens onderzoek drukker dan in de Brusselse Nieuwstraat
 • De Meir staat in de top 15 van drukste winkelstraten in Europa (onderzoek in 34 Europese stede) met cijfers van het Nederlands onderzoeksbureau Locatus september 2021: 41 700 passanten op een (gewone) zaterdag
 • Gekend voor mode, diamant en fijnproeverij
 • Intrigerende mix van geschiedenis, cultuur, trends en shopping
Antwerpen staat nooit stil

Antwerpen trekt steeds nieuwe mode- en kunstontwerpers en -designers aan van over heel de wereld. Hun collecties worden vaak getoond in pop-ups of concept stores, waarvan de meeste zich in de buurt van het vernieuwde MoMu bevinden. Zo opende Carolina Herrera voor haar luxesegment een winkel in de Schuttershofstraat.

Daarnaast staan er ook heel wat ontwikkelingen op til voor de Meir Corner, met de komst van KDG en de nieuwe winkelruimte. In 2020 opende dan weer in de Huidevettersstraat de COS-conceptstore.

Ook in de buurt van het Centraal Station lopen heel wat projecten. Zo wordt de Antwerp Tower opnieuw opgebouwd in de vorm van een hoogstaand reconversieproject met een mix van retail, kantoren en residenties. Tot slot startte in 2020 nog het reconversie- en renovatieproject voor het Century Center.

Magnetische stad

De troeven van Antwerpen? Te veel om op te noemen. Maar we doen toch een poging:

Hip en historisch

Als geen andere stad combineert Antwerpen haar rijke geschiedenis met forward thinking. Antwerpen is altijd een stap vooruit. En dat is al eeuwen zo geweest: inspirerende denkers zoals Pieter Paul Rubens en drukkersduo Plantin en Moretus zetten de toon voor Antwerpse innovatie avant la lettre. Een trend die zich nog steeds laat voelen.

Cultuurhub

In Antwerpen ligt de cultuur te rapen in de straten. Niet alleen omwille van de talrijke musea, kerken, theaters, cinema’s, galerijen en schouwburgen. Wie gewoon even rondkijkt ziet meteen de architecturale rijkdom van de stad: erfenissen uit de gouden 16e eeuw zoals op de Grote Markt, maar ook vooruitstrevende staaltjes van moderne architectuur zoals het Justitiepaleis, deSingel of het Havenhuis.

Het beste dagje uit

Toeristen uit de hele wereld vinden hun weg naar Antwerpen. Maar ook dagjestoeristen uit de wijde omgeving. Want in Antwerpen valt er altijd wel iets te beleven: festivals, markten, sportevenementen, de jaarlijkse Sinksenfoor, de wijd bekende Zomer van Antwerpen of de traditionele kerstmarkt met een compleet winterfestival errond. Om nog te zwijgen van de formule die altijd werkt: een dagje shoppen, een glas drinken op een terrasje, smullen van een ijsje of wafel en ’s avonds gezellig op restaurant.

 

 

 

 

Productieve stad

Antwerpen is een stad van hardwerkende levensgenieters. En hun productiviteit laat zich op heel wat vlakken voelen.

Mode

Natuurlijk is Antwerpen de stad van ‘de zes van Antwerpen’: Walter Van Beirendonck, Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, Dirk Van Saene, Dirk Bikkembergs en Marina Yee. Maar sinds de jaren 80 heeft de tijd niet stilgestaan. De Modeacademie, de ModeNatie en het Flanders Fashion Institute zijn magneten voor fashion-talent. Bernhard Willhelm, Haider Ackermann, Bruno Pieters,Christian Wijnants en Tim Van Steenbergen zijn allemaal trouw aan hun Antwerpse roots.

Diamant

Antwerpen is al meer dan vijf eeuwen het wereldcentrum voor de handel in diamant. Elke verkochte diamant ter wereld is minstens éénmaal in Antwerpen geweest. 84 procent van alle ruwe diamant en 50 procent van alle geslepen diamanten ter wereld wordt in Antwerpen verkocht en gekocht. En dat op een oppervlakte van amper een vierkante kilometer. Hier vindt u de beste slijperijen ter wereld én de grootste talenten in juwelenontwerp. ‘Antwerp’s Most Brilliant’, het unieke kwaliteitslabel voor juweliers, staat voor de absolute top in diamant en juwelen, gekeurd volgens de strengste kwaliteitsnormen.

Horeca

Niet voor niets heet Antwerpen in de volksmond ‘de koekenstad’. Goed eten en drinken is wat de Antwerpenaren gebracht heeft waar ze nu zijn. Van stadsbrouwerij De Koninck tot sterrenrestaurant The Jane, in Antwerpen hoeft u nooit honger of dorst te hebben.

The Jane is tijdens de Restaurant and Bar Design Awards 2015 in Londen uitgeroepen tot mooiste restaurant ter wereld.

Innovatie

Een ander belangrijk exportproduct van Antwerpen? Slimme vernieuwingen. Antwerpen is de thuishaven van een groot aantal gerenommeerde opleidingsinstituten. De Universiteit Antwerpen, hogescholen en andere vormingsinstellingen leveren een constante stroom aan nieuw, intelligent bloed af. En zij zijn de bedenkers van innovaties in de meest uiteenlopende sectoren: van mode tot medische disciplines, van chemie tot de kunsten.

Talent

Een Antwerpse werknemer? Die is getraind, meertalig, loyaal en bijzonder flexibel. Geen wonder dat de productiviteit in Antwerpen hoger ligt dan elders in de wereld. De veelzijdige stad trekt talent aan met allerlei achtergronden: creatieve geesten, verbeten ondernemers, vernieuwers, denkers en doeners. Harde werkers, maar met een neus voor “’t goei leven”.

Centrale stad

Antwerpen ligt midden in het meest welvarende deel van Europa. Noem de stad gerust een knooppunt: van hieruit is heel West-Europa vlot bereikbaar. Parijs, Londen en Amsterdam zijn niet meer dan drie uur weg. In een straal van 500 kilometer rond de stad bevindt zich 60 procent van de totale koopkracht van Europa.

Een dagje Antwerpen begint voor veel bezoekers in het imposante Centraal Station. Ze stappen van de trein en staan meteen in het hart van de stad, op wandelafstand van de Meir en bovenop een knooppunt van tramverbindingen. Wie met de auto komt, kan die gemakkelijk kwijt in een van de vele centraal gelegen parkings.

U hoeft het niet van ons aan te nemen… Dit zeggen internationale bronnen over Antwerpen:

Antwerp is a vibrant place to live and work. Its dynamic business community makes the city a true metropolis with international charisma. 

(Bernard Van Milders, Chairman VOKA – Chamber of Commerce & Industry Antwerp Waasland & Vice Chairman Antwerp Headquarters)

By 1993, Antwerp has become a force to be reckoned with. Leading the pack are Margiela, Demeulemeester, and Van Noten. Each with their own unique aesthetic, they, along with Helmut Lang and Miuccia Prada, help to define the new mood of the '90s: minimalist, cerebral, and frequently deconstructed. Antwerp becomes an internationally recognized breeding ground for innovative talent.

(New York Magazine)

Even those who don’t enjoy clothes shopping might have a change of heart here, where one-off boutiques such as glove purveyor Huis A. Boon line cobblestoned streets and where grand designer stores—including those of local fashion stars Dries Van Noten and Ann Demeulemeester—display a refreshing lack of attitude.

(National Geographic: Intelligent Travel)

Antwerp is a place (as you sense from the moment you enter a glorious train station masquerading as an Art Deco palace) that has always known how to enjoy itself – and how to make new arrivals feel welcome.

(Daily Mail)

Cities by the sea usually have a lot of character that comes from a flux of trade and people. Antwerp, with its portside location and unique history, is one such city. For starters, eighty percent of the world’s traded diamonds pass through here. The centuries old diamond trade is one of the many reasons why this city always seems to be in its golden age.

(Huffpost Travel)

Waarom investeren? 10 redenen om te kiezen voor Antwerpen:
1

Nationale en internationale retailers noemen Antwerpen hun favoriete winkelstad.
(Bron: CBRE)

2

Niet minder dan 430 nationale en internationale retailketens hebben een vestiging in Antwerpen.
(Bron: Locatus)

3

1.703.840 mensen met een inkomen hoger dan 18.568 euro wonen op 30 minuten rijden van Antwerpen.
(Bron: Jones Lang Lasalle)

4

5,6 miljoen mensen wonen in een straal van 60 kilometer rond Antwerpen.
(Bron: Jones Lang Lasalle)

5

60 procent van alle Europese koopkracht bevindt zich in een straal van 500 kilometer rond Antwerpen.
(Bron: Antwerp, your prime business destination, p.8)

6

Antwerpen staat op de 51e plaats van interessante locaties voor nieuwe retailers op een totaal van 208 steden.
(Bron: CBRE)

7

26,8% van de retailers heeft een winkel in Antwerpen.
(Bron: CBRE)

8

Op drukke dagen telt de Meir 6000 passanten per uur. Op een gemiddelde weekdag zijn dat er nog steeds 4000.
(Bron: The Retail Factory)

9

Op het drukste punt in het centrum wandelen jaarlijks meer dan 11 miljoen bezoekers voorbij.
(Bron: The Retail Factory)

10

Ketens geven aan dat hun winkels in Antwerpen meer rendabel zijn dan die in Brussel.
(Bron: CBRE)

Passantentellingen

(bron: The Retail Factory, 2021)

De Stad Antwerpen gebruikt sinds 2016 technologie om stappen te tellen die zich baseert op wifisensoren. Deze technologie gebruikt signalen uit gsm’s of andere elektronische toestellen, wanneer deze zoeken naar nabije wifinetwerken. Momenteel geven 35 actieve wifisensoren op deze manier informatie over de hoeveelheid passanten. 

Meer info: Bezoekers- en passantentellingen in centrum Antwerpen

High spending potential

De sfeer in Antwerpen is er een van genieten en ontspannen. Dat trekt bezoekers aan van alle leeftijden die niet kijken op een euro voor een gastronomisch diner, een namiddagje shoppen of een weekendje cultuur en plezier. De levenskwaliteit ligt hoog, en dat voelt elke bezoeker.

In heel België ligt het BBP per capita, en dus de koopkracht 19 procent hoger dan gemiddeld voor Europa. In de provincie Antwerpen ligt het BBP 38 procent hoger, en in het arrondissement Antwerpen zelfs 45 procent. En shoppers kiezen Antwerpen als dé favoriete plek om hun inkomen te besteden.

De grote internationale bedrijven in en rond Antwerpen trekken ook een constante stroom van internationale werknemers aan. Expats met een groot budget die houden van al het comfort dat de stad te bieden heeft. Ook zij voelen zich helemaal thuis in Antwerpen.

Retail DNA

Retail zit in Antwerpen ingebakken. Handel maakt een cruciaal deel uit van de rijke geschiedenis van de stad, en heeft de straten en luisterrijke panden mee vorm gegeven.

Maar Antwerpen blijft niet hangen in het verleden. Groei maakt onlosmakelijk deel uit van het DNA van de stad. De wijken in en rond het centrum zijn continu in beweging en maken van Antwerpen een magneet voor innovatie en creativiteit.

Hier beginnen trends, lanceren ondernemers nieuwe ideeën en komen shoppers de laatste nieuwe snufjes ontdekken. En de stad? Die geeft ruimte, laat zich vormen en staat open voor alles.

Shoppingprofiel in cijfers
 • 17 kernwinkelgebieden, verspreid over heel Antwerpen

 • 530.104 inwoners (in 2020)

 • 5,6 miljoen mensen in een straal van 60 kilometer

 • 1.200.000 m2 commerciële ruimte in de hele stad

 • 11 miljoen shoppers op de Meir in 2022

 

Opdeling aantal winkels per sector:

(bron: Locatus, 2021)

Vind uw locatie

Klik op de zones op de kaart en ontdek de verschillende winkelgebieden en retail opportuniteiten van Antwerpen.

 

Winkelkernen buiten het centrum

De verschillende districten van Antwerpen hebben duidelijke commerciële kernen met bruisende winkelstraten. Ketens als C&A, Hema, Casa, Kruidvat en Ici Paris XL vullen er het aanbod van plaatselijke winkels aan. Deze kernen zijn gemakkelijk bereikbaar, zowel met het openbaar vervoer als met de auto, en genieten daarom de voorkeur van veel shoppers. De grootste districtcentra zijn de zones Kiel-Abdijstraat, Wilrijk-Bist en Merksem-Bredabaan.

Baanwinkels vinden dan weer broodnodige ruimte op de Noorderlaan, de Boomsesteenweg en de Bredabaan. Dit zijn vooral ketens voor meubilair, elektronica, interieur en doe-het-zelfproducten zoals Ikea, Brico, Media Markt en Coolblue. Deze zones zijn een mekka voor de efficiënte shopper: vlot bereikbaar en veel parkeerplaats. En grote artikelen? Die laat u gewoon thuis leveren.

Nieuwe stadsontwikkelingsprojecten

Antwerpen staat nooit stil. Op ontelbare plaatsen in de stad is onlangs een nieuw project verrezen of staan toekomstige plannen in de steigers.

De Keyserlei

De brede laan van het Centraal Station naar de grote winkelas van de Meir is voor een enorm aantal bezoekers de ‘inkomhal’ van hun dagje Antwerpen. Op het verbrede trottoir flaneren shoppers ongestoord door het verkeer, of ploffen neer op de terrassen van restaurants en cafés. Op de hoek met de Frankrijklei bevindt zich ook de Antwerp Tower: de toren werd helemaal opgeknapt en kadert zo in de vernieuwing van het Operaplein.

Handelsbeurs

De magnifieke, historische Handelsbeurs aan de Meir is in haar oude glorie hersteld. Het gebouw dateert uit 1872 en stond lange tijd leeg in afwachting van een investeerder.

Het Eilandje

Hoogstaande architectuur staat in de kijker op het Eilandje. Vanuit de nieuwe Westkaaitorens hebben bewoners een prachtig uitzicht over de stad, het MAS en het Red Star Line Museum. En ook het Havenhuis van gerenommeerde architecte Zaha Hadid drukt zijn stempel op de skyline. De Cadixwijk is volop in ontwikkeling en wordt steeds meer een locatie om in de gaten te houden.

Slachthuis – Noordschippersdok

Nu het stedelijk slachthuis in de Damwijk gesloten is, is het tijd voor een nieuwe invulling van de site errond. De plannen omvatten ook de omliggende dokken en zullen van de buurt een aangename woonwijk maken met ruimte voor creatieve economie. Het project zal de hele omgeving nieuw leven inblazen.

Gedempte Zuiderdokken

Open ruimtes midden in de stad: ze zijn dun gezaaid. De langerekte Zuiderdokken zijn een overblijfsel van wat vroeger dokken waren langs de Schelde. Na jarenlang gebruik als plein voor evenementen en parkeerplaats, wordt er nu werk gemaakt van een groene, multifunctionele inrichting. De parkeerplaatsen verdwenen ondergronds. Ze maken plaats voor ontmoetingsruimte en een fris uitzicht voor de winkels en woningen, restaurants en cafés rond het plein.

Nieuw Zuid – Jan Van Gentstraat

In het zuiden van Antwerpen komt, langs de Schelde en vlakbij het stadscentrum, een duurzame woonwijk met uitzicht op het water. Groen leven in de stad, daarop ligt de nadruk. De plannen geven weer hoe ambitieus Antwerpen omgaat met duurzame stadsontwikkeling. In de wijk van de toekomst is het prettig leven, vlakbij winkels en diensten en met respect voor omgeving en milieu.

Blue Gate Antwerp

Toen de grote petroleumbedrijven van de Antwerpse haven begin jaren 2000 uitweken naar het noorden van de stad, bleven de terreinen van Petroleum Zuid lange tijd braakliggen. De uitgestrekte site biedt nu plaats aan bedrijventerrein Blue Gate, een incubator voor startups met een focus op eco-productie en innovatieve logistiek. Knappe koppen uit de hele wereld vinden elkaar hier om te werken aan de industrie van morgen.

Groen Kwartier

Op de site van het vroegere Militair Hospitaal in Berchem staat, na jaren van renovatie en ontwikkeling, een complete parkwijk. Nieuwbouw en historische architectuur liggen in het groen naast elkaar. Het Groen Kwartier is nu al een plek voor trendsetters. Sterrenrestaurant The Jane vond een magnifieke locatie in de oude kapel, terwijl de Stookplaats een levendige hub werd voor jonge kunstenaars en andere creatieve geesten.

Spoor Oost

In de vroegere rangeerterreinen van de NMBS herkende de stad een uitgelezen kans om ruimte te creëren voor de inwoners van de binnenstad. Het domein heeft nu een publieke functie met sportvelden en speelplekken. Het terrein is bruikbaar als locatie voor allerlei evenementen zoals de jaarlijkse Sinksenfoor, maar ook als parking bij grote evenementen in de buurt.

Noorderlijn

Het Masterplan Mobiliteit van de stad is in volle uitvoering. Het noorden van Antwerpen – de Noorderleien, het Eilandje en de Noorderlaan – is vlot bereikbaar met gloednieuwe tramlijnen langs de vernieuwde, groene Leien. De knelpunten voor autoverkeer aan de rand van de binnenstad zijn voorgoed verleden tijd.

Oosterweelverbinding

De plannen om de Antwerpse ring rond te maken, zullen een enorme invloed hebben op de bereikbaarheid van de stad. De Oosterweelverbinding wordt een nieuwe link tussen de linker- en rechteroever van de Schelde, waardoor de verkeersdrukte in het zuiden van de Ring zal afnemen. De Oosterweelverbinding kadert in het Masterplan Mobiliteit van de stad, dat fors investeert in mobiliteit in en rond Antwerpen.

Kop Spoor Noord / ZNA Cadix

Kop Spoor Noord is de zone tussen Park Spoor Noord en de Leien. De zone is 6 hectare groot en bestaat uit bouwgronden ten noorden en ten zuiden van het Hardenvoortviaduct, de viaduct tussen de Leien en de Noorderlaan. Kop Spoor Noord is een gemengde ontwikkeling van 192.000 m²: een mix van woningen, publieke voorzieningen, kantoren, horeca en handelszaken. Het project is gestart in 2005 en zal afgerond zijn tegen 2025.

Eilandje / Friendshipsite

De Friendshipsite op het Eilandje is het gebied tussen de Londenstraat-Amsterdamstraat, Sint-Laureiskaai, Rijnkaai en Bataviastraat. De site wordt gekenmerkt door een markant gebouw, het Friendshipgebouw, beter gekend als 'de Chiquita'. De site wordt herontwikkeld voor woningen met een ondergrondse parking. Het huidige Total servicestation wordt verplaatst en mee geïntegreerd in het project.

Lage Weg

Tussen de spoorweg, de Weerstandslaan en de Krugerstraat in Hoboken ligt een gebied met huizen, bedrijven, verlaten industrie en een verontreinigd, braakliggend terrein. Deze zone is niet in eigendom van de stad, maar biedt veel kansen voor de huidige en toekomstige bewoners en werknemers. De stad startte daarom een samenwerking met perceeleigenaars, het Kenniscentrum Vlaamse Steden en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) om van het terrein een mooi gebied te maken om te werken en te wonen.

Scheldekaaien

De Scheldekaaien zijn een strook van 6,7 kilometer van het Droogdokkeneiland in het noorden tot Blue Gate Antwerp in het zuiden. De volgende jaren veranderen ze grondig van uitzicht. Om de band tussen de stad en de Schelde te herstellen, worden de verschillende deelgebieden heraangelegd volgens het masterplan Scheldekaaien.

Stuivenbergsite

De site van het Stuivenbergziekenhuis ligt in Antwerpen-Noord, tussen de Lange Beeldekensstraat, Pothoekstraat, Boerhaavestraat en Pesthofstraat en is ongeveer 5 hectare groot. De gedeeltelijke verhuis van het ziekenhuis in 2022 geeft de kans om de site te herontwikkelen tot een plek met een mix van stedelijke diensten, woningen, (zorg)voorzieningen, werkplekken en groene open ruimte. Zo zorgt het mee voor de heropwaardering van Antwerpen-Noord.

Contactzone Noorderlaan

Het gebied tussen de wijk Luchtbal en de haven in het noorden van Antwerpen evolueerde de laatste decennia van een industriële omgeving naar een omgeving waarvan het industriële karakter sterk is afgebouwd. Dit creëert heel wat kansen voor een mooi nieuw stadsdeel, met een evenwichtige mix van industrie, handel, recreatie en groen.

Huurprijzen

Commerciële ruimte in een van de belangrijkste winkelzones van Antwerpen … wat kost dat?

(bron: Ceusters)

van de nationale en internationale retailers noemde Antwerpen hun favoriete winkelstad. (Bron: CBRE)

retailketens (nationaal en internationaal) hebben een winkel in Antwerpen. (Bron: Locatus)

bezoekers per uur op de Meir tijdens drukke dagen. (Bron: The Retail Factory)

van alle Europese koopkracht is te vinden binnen een radius van 500 km van Antwerpen. (Bron: Antwerp, your prime business destionation, p.8)

Zo ver boven het Europese gemiddelde ligt het BBP per capita in het arrondissement
Antwerpen.

bezoekers per jaar komen door de Meir, de voornaamste winkelstraat.
Alle grote internationale retailers hebben hier een vestiging: van H&M tot Esprit, van Uniqlo tot
Urban Outfitters. (Bron: The Retail Factory)

opleidingen aan de Antwerpse universiteit en hogescholen maken van Antwerpen een
hoogopgeleide, creatieve en innovatieve stad. Een tweede thuis voor expats en studenten
uit de hele wereld.

van alle geslepen diamant ter wereld passeert door de Antwerpse diamantwijk, en wel 86% van alle ruwe diamant.
Het label ‘Cut in Antwerp’ is wereldwijd het hoogste kwaliteitsmerk voor een geslepen diamant.

Wi-Fi sensoren verzamelen data over het aantal winkelbezoekers in het centrum van de stad Antwerpen.

mensen leven binnen een radius van 60km van Antwerpen. (Bron: Jones Lang Lasalle)

Hoe begint u eraan?

Klaar voor een nieuw avontuur in Antwerpen? U staat er niet alleen voor.

Hebt u retailplannen in Antwerpen? Dan zit u vast met heel wat vragen. En op al die vragen hebben we een passend antwoord. De laatste trends, de beste opportuniteiten en insidertips. Praktische hulp bij de nodige vergunningen. Of de laatste nieuwtjes over opkomende, trendy locaties. Kortom? Alles wat u nodig hebt als nieuwe, gevestigde of uitbreidende retailer in Antwerpen.

 • Investdesk stad Antwerpen
 • tel. +32 (0)3 338 65 20

mail naar: invest@stad.antwerpen.be

Lees meer over investeren in Antwerpen op ondernemeninantwerpen.be

Deel deze pagina: