Inleiding

De stad ondersteunt verschillende privé-initiatieven en geeft startups ook zelf een duwtje in de rug. Met Campus29 (voormalige StartupVillage) bijvoorbeeld, waar startups, grote bedrijven, mentors en investeerders elkaar treffen in business, midden in het stadscentrum.

Lees meer over Campus29

Om dit ecosysteem voor digitale innovatie te versterken, biedt stad Antwerpen financiële middelen, vestigingsmogelijkheden, individueel advies en matchmaking aan technologische startups en creatieve ondernemers. De stad doet dit in voortdurende synergie met de privé-sector.

De ondersteuning van de stad is gestoeld op 4 pijlers:

1 Starten in Antwerpen

Bij stad Antwerpen kan je terecht voor alle informatie om je eigen zaak te starten. Daarnaast wil de stad ondernemerschap stimuleren bij studenten.

2 Incubatie & acceleratie

Klaar voor de start? Startups kunnen aankloppen bij verschillende private incubatoren en acceleratoren voor begeleiding en advies. Daarnaast is de stad ook zelf betrokken bij BlueHealth Innovation Center, The Beacon en BlueChem.

3 Testen & commercialiseren

De ontwikkeling van het Internet of Things Living Lab in samenwerking met imec, het Buy from Startups programma met Digipolis zijn belangrijke projecten van stad Antwerpen, waarmee startups worden ondersteund tijdens hun test- en commercialisatiefase.

4 Groei & internationalisatie

In Campus29 vinden startups betaalbare kantoorruimte in het stadscentrum, zodat zij kunnen groeien en internationaliseren.

Starten in Antwerpen
Start je eigen zaak

In stad Antwerpen bouwen jaarlijks meer dan 4000 starters aan hun eigen zaak. Ook zin om te ondernemen?

Meer info voor startende ondernemers

TAKEOFFANTWERP

Ondernemen wordt in Antwerpen al vanop de schoolbanken gestimuleerd. Met meer dan 44.000 studenten is Antwerpen de op één na grootste studentenstad van Vlaanderen en meteen ook de snelst groeiende. TAKEOFFANTWERP is dé plek waar deze Antwerpse studenten ondernemingszin komen tanken.

TAKEOFFANTWERP is het unieke project van de stad met de Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen om ondernemende studenten te inspireren, te activeren en te ondersteunen richting ondernemerschap.

Lees meer

Statuut student-ondernemer

Vanaf 1 januari 2017 gelden er nieuwe regels voor student-ondernemers. Ze krijgen meer ruimte om hun ondernemersactiviteiten uit te bouwen, maar blijven toch ten laste van hun ouders. De fiscale en parafiscale wetgeving wordt aangepast naar analogie met de regelgeving voor jobstudenten, zodat ondernemende studenten dezelfde voordelen krijgen.

Lees meer

 

 

 

 

 

 

Incubatie en acceleratie

De stad telt verschillende incubatoren, acceleratoren en  andere startup-initiatieven: Start it @kbcimec.iStart, The CoFoundry, Netwerk Ondernemen, VOKA Bryo, De Winkelhaak en The Birdhouse. Bij die initiatieven kunnen kersverse ondernemers terecht om hun idee vorm te geven, tot een marktklaar product te kneden en om hun eigen startup op te richten.

Daarnaast is de stad ook zelf betrokken bij de werking van BlueHealth Innovation Center, The Beacon en BlueChem.

BlueHealth Antwerp Innovation Center

De incubator BlueHealth Innovation Center coacht en ondersteunt startups gespecialiseerd in eHealth. Deze incubator heeft in Antwerpen zijn uitvalsbasis in Campus29. De partners van BlueHealth Innovation Center vormen een mooie mix van overheid, zorgactoren, kennisinstellingen en privépartners.

Lees meer

BlueChem

BlueChem is de incubator voor duurzame chemie op de site Blue Gate Antwerp. De incubator biedt infrastructurele, financiële en go-to-market services aan aan starters en chemieprojecten in de duurzame chemie.

De federatie van de chemische sector Essenscia, stad Antwerpen, kennisinstelling VITO en POM Antwerpen zijn de partners van de incubator. Het gebouw werd gezet door de Vlaamse participatiemaatschappij PMV, DEME Environmental Contractors, vastgoedconsultant Bopro Sustainable Investments en AG VESPA. Ze doen daarbij beroep op Europese subsidies van EFRO.

 

Lees meer

 

 

 

 

 

 

 

Testen en commercialiseren

Naast de start- en incubatiefase, zorgt stad Antwerpen er ook voor dat startups hun producten kunnen testen en commercialiseren.

City of Things

Stad Antwerpen, Vlaanderen en imec slaan de handen in elkaar om van Antwerpen een Living Lab te maken. De hele stad wordt een realistische proeftuin waarin bedrijven, onderzoekers en inwoners samen experimenteren met slimme technologieën.

Met City of Things wordt een fijnmazig netwerk van slimme sensoren en draadloze gateways in heel Antwerpen uitgebouwd. Met de data die zo worden verzameld, kunnen bedrijven en inwoners innovatieve toepassingen ontwikkelen en testen. Die slimme toepassingen zullen de stad digitaler, mobieler, duurzamer en veiliger maken.

Lees meer

Smart city

City of Things is belangrijk voor enerzijds startups die hun producten en diensten kunnen optimaliseren voordat ze op de markt verschijnen, anderzijds voor de inwoners van Antwerpen, die een aangenamere stad krijgen om in te leven. Het kadert in de ambitie van stad Antwerpen om een echte smart city te worden: een stad die stedelijke uitdagingen samen met burgers en bedrijven aanpakt op een slimme manier. Het Internet of Things en realtime open data spelen daarin een sleutelrol. De stad zet daarbij in op vijf prioriteiten: slimme mobiliteit, slimme veiligheid, slim materiaal- en energiebeheer, slim bestuur en slimme burgers.

Antwerpen wordt met City of Things het grootste Living Lab van Europa waar Internet of Things technologieën kunnen worden getest. De stad zet zich daarmee internationaal op de kaart als de referentie voor nieuwe smart city toepassingen.

Open data

Antwerpen wil evolueren naar een ‘slimme stad’, die oplossingen biedt voor stedelijke uitdagingen in domeinen als mobiliteit, gezondheidszorg en veiligheid. Maar zonder open data kan een stad de ambitie om een echte slimme stad te worden niet waarmaken. Zeker in het kader van projecten als Apps from Antwerp en City of Things, waarbij een unieke open testomgeving wordt aangeboden aan startups, is het belangrijk dat ondernemers gebruik kunnen maken van realtime open data.

De stad zet dan ook sterk in op een vernieuwde digitale strategie. In samenwerking met Digipolis worden de data die in de stad verzameld en geregistreerd worden, ontsloten in overeenstemming met de wetgeving rond privacy. Iedereen kan deze data vrij gebruiken om digitale innovatieve producten en diensten te ontwikkelen, te testen en te optimaliseren.

Buy from Startups

Hoe kan een stad startups beter ondersteunen dan door hun producten of diensten aan te kopen? Met ‘Buy from startups’ geven stad Antwerpen en IT-partner Digipolis de lokale economie en startups een duwtje in de rug.

Peter Crombecq, algemeen directeur van Digipolis, is laaiend enthousiast over de eerste resultaten. “Tot voor kort werkten we vooral samen met grotere bedrijven uit de ICT-wereld. Voordat we een product – software, een app of een volledig platform – aankochten, schreven we eerst een bestek uit. Meestal ging de opdracht dan naar dezelfde grote leveranciers. Vandaag pakken we het helemaal anders aan. Zonder de klassieke bestekken, maar met uitdagingen en pitch-momenten. Dat betekent dat we op zoek kunnen naar flexibele starups met een frisse blik.”

Ontdek de nieuwe projecten

 

 

 

 

 

 

 

Groei en internationalisatie
Campus29

Stad Antwerpen vindt het belangrijk dat startups voldoende zuurstof krijgen om te groeien en internationaliseren. Om die reden werd StartupVillage in 2017 uitgebouwd en recent omgedoopt tot Campus29: een innovatieve hub waar startups betaalbare kantoorruimte kunnen huren in het centrum van de stad, vlakbij belangrijke incubatoren, acceleratoren en kennisinstellingen. Hier krijgen startups de nodige ademruimte om hun onderneming uit te bouwen en nadien te internationaliseren.
In De Serre, de innovatieve business- en eventlounge, ontmoeten de startups hun klanten en investeerders, of kunnen ze hun eigen events organiseren.

Lees meer

Op zoek naar een eigen locatie voor jouw startup?

De Investdesk kan je daarbij helpen.

Zoek een bedrijfslocatie

Contact

Heb je nog specifieke vragen? Contacteer één van onze project managers.

Deel deze pagina: