Inleiding

De stad ondersteunt verschillende privé-initiatieven en geeft startups ook zelf een duwtje in de rug. Met StartupVillage bijvoorbeeld, waar startups, grote bedrijven, mentors en investeerders elkaar treffen in business, midden in het stadscentrum.

Lees meer over StartupVillage

Om dit ecosysteem voor digitale innovatie te versterken, biedt stad Antwerpen financiële middelen, vestigingsmogelijkheden, individueel advies en matchmaking aan technologische startups en creatieve ondernemers. De stad doet dit in voortdurende synergie met de privé-sector.

De ondersteuning van de stad is gestoeld op 4 pijlers:

1 Starten in Antwerpen

Bij stad Antwerpen kan je terecht voor een startersgesprek waar je gratis advies, tips en begeleiding krijgt van onze experten. Daarnaast wil de stad ondernemerschap stimuleren bij studenten.

2 Incubatie & acceleratie

Klaar voor de start? Startups kunnen aankloppen bij verschillende private incubatoren en acceleratoren voor begeleiding en advies. Daarnaast is de stad ook zelf betrokken bij de incubatoren BlueHealth Antwerp en BlueChem.

3 Testen & commercialiseren

De ontwikkeling van het Internet of Things Living Lab in samenwerking met imec, het Buy from Startups programma met Digipolis en Apps from Antwerp zijn belangrijke projecten van stad Antwerpen, waarmee startups worden ondersteund tijdens hun test- en commercialisatiefase.

4 Groei & internationalisatie

In StartupVillage vinden startups betaalbare kantoorruimte in het stadscentrum, zodat zij kunnen groeien en internationaliseren.

Daarnaast zorgt de stad voor financiële ondersteuning voor startups die willen deelnemen aan internationale beurzen.

Starten in Antwerpen
Startersgesprekken

In stad Antwerpen bouwen jaarlijks meer dan 4000 starters aan hun eigen zaak. Ook zin om te ondernemen? Stad Antwerpen helpt je op weg tijdens een startersgesprek.

Een startersgesprek biedt je de ideale kans om al je ondernemersvragen te bespreken met een expert, zodat je goed geïnformeerd aan de slag kunt gaan. Je kunt rekenen op gratis advies, tips en begeleiding.

Meer info voor startende ondernemers

Boek uw startersgesprek

TAKEOFFANTWERP

Ondernemen wordt in Antwerpen al vanop de schoolbanken gestimuleerd. Met meer dan 44.000 studenten is Antwerpen de op één na grootste studentenstad van Vlaanderen en meteen ook de snelst groeiende. TAKEOFFANTWERP is dé plek waar deze Antwerpse studenten ondernemingszin komen tanken.

TAKEOFFANTWERP is het unieke project van de stad met de Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen om ondernemende studenten te inspireren, te activeren en te ondersteunen richting ondernemerschap.

Lees meer

Statuut student-ondernemer

Vanaf 1 januari 2017 gelden er nieuwe regels voor student-ondernemers. Ze krijgen meer ruimte om hun ondernemersactiviteiten uit te bouwen, maar blijven toch ten laste van hun ouders. De fiscale en parafiscale wetgeving wordt aangepast naar analogie met de regelgeving voor jobstudenten, zodat ondernemende studenten dezelfde voordelen krijgen.

Lees meer

 

 

 

 

 

 

Incubatie en acceleratie

De stad telt verschillende incubatoren, acceleratoren en  andere startup-initiatieven: Start it @kbc, Telenet Kickstart, imec.iStart, The CoFoundry, Netwerk Ondernemen, VOKA Bryo, De Winkelhaak, The Birdhouse, Idealabs, LOGIN,  en binnenkort ook De Stookplaats van Duval Union. Bij die initiatieven kunnen kersverse ondernemers terecht om hun idee vorm te geven, tot een marktklaar product te kneden en om hun eigen startup op te richten.

Daarnaast is de stad ook zelf betrokken bij de werking van de incubatoren BlueHealth Antwerp en BlueChem.

BlueHealth Antwerp

De incubator BlueHealth Innovation Center - supported by Microsoft coacht en ondersteunt startups gespecialiseerd in eHealth. Deze incubator heeft in Antwerpen zijn uitvalbasis in StartupVillage, terwijl de werking in Genk verder uitgebouwd wordt vanuit C-Mine Crib. De partners van BlueHealth Innovation Center vormen een mooie mix van overheid, zorgactoren, kennisinstellingen en privépartners.

Lees meer

BlueChem

BlueChem is de toekomstige incubator voor duurzame chemie op de site Blue Gate Antwerp. De incubator zal infrastructurele, financiële en go-to-market services aanbieden aan starters en chemieprojecten in de duurzame chemie.

De federatie van de chemische sector Essenscia, kennisinstelling VITO, POM Antwerpen, de Vlaamse participatiemaatschappij PMV, DEME Environmental Contractors, vastgoedconsultant Bopro Sustainable Investments, AG VESPA en stad Antwerpen zetten samen de schouders onder dit project. Ze doen daarbij beroep op Europese subsidies van EFRO.

 

Lees meer

 

 

 

 

 

 

 

Testen en commercialiseren

Naast de start- en incubatiefase, zorgt stad Antwerpen er ook voor dat startups hun producten kunnen testen en commercialiseren.

City of Things

Stad Antwerpen, Vlaanderen en imec slaan de handen in elkaar om van Antwerpen een Living Lab te maken. De hele stad wordt een realistische proeftuin waarin bedrijven, onderzoekers en inwoners samen experimenteren met slimme technologieën.

Met City of Things wordt een fijnmazig netwerk van slimme sensoren en draadloze gateways in heel Antwerpen uitgebouwd. Met de data die zo worden verzameld, kunnen bedrijven en inwoners innovatieve toepassingen ontwikkelen en testen. Die slimme toepassingen zullen de stad digitaler, mobieler, duurzamer en veiliger maken.

Lees meer

Smart city

City of Things is belangrijk voor enerzijds startups die hun producten en diensten kunnen optimaliseren voordat ze op de markt verschijnen, anderzijds voor de inwoners van Antwerpen, die een aangenamere stad krijgen om in te leven. Het kadert in de ambitie van stad Antwerpen om een echte smart city te worden: een stad die stedelijke uitdagingen samen met burgers en bedrijven aanpakt op een slimme manier. Het Internet of Things en realtime open data spelen daarin een sleutelrol. De stad zet daarbij in op vijf prioriteiten: slimme mobiliteit, slimme veiligheid, slim materiaal- en energiebeheer, slim bestuur en slimme burgers.

Antwerpen wordt met City of Things het grootste Living Lab van Europa waar Internet of Things technologieën kunnen worden getest. De stad zet zich daarmee internationaal op de kaart als de referentie voor nieuwe smart city toepassingen.

Open data

Antwerpen wil evolueren naar een ‘slimme stad’, die oplossingen biedt voor stedelijke uitdagingen in domeinen als mobiliteit, gezondheidszorg en veiligheid. Maar zonder open data kan een stad de ambitie om een echte slimme stad te worden niet waarmaken. Zeker in het kader van projecten als Apps from Antwerp en City of Things, waarbij een unieke open testomgeving wordt aangeboden aan startups, is het belangrijk dat ondernemers gebruik kunnen maken van realtime open data.

De stad zet dan ook sterk in op een vernieuwde digitale strategie. In samenwerking met Digipolis worden de data die in de stad verzameld en geregistreerd worden, ontsloten in overeenstemming met de wetgeving rond privacy. Iedereen kan deze data vrij gebruiken om digitale innovatieve producten en diensten te ontwikkelen, te testen en te optimaliseren.

Apps from Antwerp

Apps from Antwerp is een wedstrijd voor beginnende ontwikkelaars. Bewoners, bezoekers en studenten dienen originele ideeën voor bestaande stedelijke uitdagingen in, die daarop kunnen worden ontwikkeld door Antwerpse bedrijven. De ontwikkelaars mogen daarbij gebruikmaken van open data en open services die door de stad worden aangeboden. De meest veelbelovende cases krijgen (financiële) steun voor de ontwikkeling van de app.

Lees meer

Buy from Startups

Hoe kan een stad startups beter ondersteunen dan door hun producten of diensten aan te kopen? Met ‘Buy from startups’ geven stad Antwerpen en IT-partner Digipolis de lokale economie en startups een duwtje in de rug.

Peter Crombecq, algemeen directeur van Digipolis, is laaiend enthousiast over de eerste resultaten. “Tot voor kort werkten we vooral samen met grotere bedrijven uit de ICT-wereld. Voordat we een product – software, een app of een volledig platform – aankochten, schreven we eerst een bestek uit. Meestal ging de opdracht dan naar dezelfde grote leveranciers. Vandaag pakken we het helemaal anders aan. Zonder de klassieke bestekken, maar met uitdagingen en pitch-momenten. Dat betekent dat we op zoek kunnen naar flexibele starups met een frisse blik.”

Ontdek de nieuwe projecten

SELECT for Cities

De stad en Digipolis slaan ook de handen in elkaar met Helsinki en Kopenhagen voor het Europees Horizon2020 project SELECT For Cities. Met SELECT For Cities kunnen Europese bedrijven financiële steun krijgen om een open, ‘data-driven’ platform te ontwikkelen, waaraan Internet of Things applicaties getest en gekoppeld kunnen worden. Dankzij dit platform worden burgers, bedrijven en overheid nog sterker met elkaar verbonden.

SELECT For Cities is vormgegeven als een wedstrijd, waarin de deelnemers doorheen drie fasen – conceptfase, prototypefase en living lab fase – hun oplossing ontwikkelen. Het winnende platform zal uitgerold worden in de drie smart cities, Antwerpen, Helsinki en Kopenhagen.

Lees meer

 

 

 

 

 

 

 

Groei en internationalisatie
StartupVillage

Stad Antwerpen vindt het belangrijk dat startups voldoende zuurstof krijgen om te groeien en internationaliseren. Om die reden werd StartupVillage uitgebouwd: een innovatieve hub waar startups betaalbare kantoorruimte kunnen huren in het centrum van de stad, vlakbij belangrijke incubatoren, acceleratoren en kennisinstellingen. Hier krijgen startups de nodige ademruimte om hun onderneming uit te bouwen en nadien te internationaliseren.
In De Serre, de innovatieve business- en eventlounge van StartupVillage, ontmoeten de startups hun klanten en investeerders, of kunnen ze hun eigen events organiseren.

Lees meer

Op zoek naar een eigen locatie voor jouw startup?

Momenteel is StartupVillage volzet. Geen paniek. Stad Antwerpen doet volop onderzoek naar een tweede locatie. Indien je interesse hebt, kan je vragen om op de hoogte gehouden te worden. In afwachting heeft Antwerpen een zeer uitgebreid aanbod aan interessante locaties voor jouw startup. De Investdesk kan je daarbij helpen.

Zoek een bedrijfslocatie

Internationalisatie

Internationale ambities? Stad Antwerpen biedt financiële ondersteuning aan startups die willen deelnemen aan het internationale programma van Startups.be of Flanders Cleantech Association . Dit is de ideale kans om in contact te komen met buitenlandse investeerders en klanten.

Voorwaarden

  • Je bent een Antwerpse startup (stadium: vanaf ‘first seed’)
  • Elke startup kan terugvallen op 1 toelage per jaar, cumuleerbaar met andere toelagen
  • Maximumbedrag 2.000 EUR, afhankelijk van de deelnamekost

Interesse?

B-DNA

Dankzij een unieke samenwerking van stad Antwerpen en B-DNA, een Belgische vereniging van architecten, designers en ingenieurs, maken 5 Antwerpse startups 20 dagen per jaar gratis gebruik van een kantoorruimte in Singapore. En dit voor een periode van 3 jaar.
Voor de startups is dit de ideale manier om vanuit Singapore de Zuidoost-Aziatische afzetmarkt te ontdekken.

Lees meer

Antwerp Startup-map

Zet je startup letterlijk op de kaart met de Antwerp Startup Map. Voeg meteen een sterke omschrijving toe en gids geïnteresseerden naar je website. Je kunt ook zien waar ander Antwerps talent of incubatoren gevestigd zijn, of een blik werpen op de sectoren die het sterkst vertegenwoordigd zijn in de stad.

Zet je startup op de kaart

© OpenStreetMap-bijdragers. Zie openstreetmap.org/copyright.

Contact

Heb je nog specifieke vragen? Contacteer één van onze project managers.

Deel deze pagina: