Vergunningen om een handelspand te renoveren

Wil je de voorgevel van je handelspand renoveren of de commerciële ruimte herinrichten? Controleer eerst bij stad Antwerpen of je de werken mag uitvoeren. Na de werken kan je een aanvraag doen voor een subsidie. Om deze ondersteuning te krijgen, moet de renovatie aan enkele voorwaarden voldoen. 

Voorbereiden renovatie handelspand

Ligt je handelspand in een district van stad Antwerpen en wil je het renoveren? Informeer je vóór de start van de werken over je pand.

Laatste vergunde toestand

Omgevingsvergunning werken

Functie van het pand

Beschermd pand renoveren

  • Is het pand opgenomen in de Inventaris van het Bouwkundige Erfgoed? Je hebt een machtiging nodig om de renovatiewerken uit te voeren. Vraag advies over de renovatieplannen bij de dienst Onroerend Erfgoed Vlaanderen. 
  • Denk je dat het pand niet-beschermd architecturaal erfgoed is? Vraag bouwhistorisch advies bij de dienst Monumentenzorg

Wat als de werken al zijn uitgevoerd?

  • Je moet een omgevingsvergunning aanvragen vóór de start van de werken.
  • Zijn de renovatiewerken toch uitgevoerd zonder omgevingsvergunning? Contacteer de dienst Omgevingsvergunningen en vraag of je een omgevingsvergunning nodig had. 
    Voeg de stedenbouwkundige vergunning van je pand toe. Je kan dit document gratis opvragen bij het Felixarchief.
  • Had je een omgevingsvergunning nodig? Vraag die dan zo snel mogelijk aan, ook als de werken al voorbij zijn. 

Renovatietoelage voor handelspanden

Heb je de voorgevel van je winkel, horecazaak of handelspand gerenoveerd of de commerciële ruimte heringericht? Je kan na de werken een aanvraag doen voor een renovatietoelage van stad Antwerpen. Om deze ondersteuning te krijgen, moet de renovatie aan enkele voorwaarden voldoen.

 

Contactgegevens

Tel: 
03 338 66 66
Maandag    9 - 13 uur
Dinsdag  9 - 12 uur
Woensdag  9 - 13 uur
Donderdag 9 - 12 uur
Vrijdag  9 - 12 uur

 

Delen