Antwerpse juweliers garanderen transparante verkoop met attest

Bij elke verkoop van een sieraad moet de klant een beschrijvend document ontvangen | copyright Jonas Roosens

Vanaf 1 juli 2021 moeten juweliers in stad Antwerpen bij elke verkoop van een sieraad of een uurwerk een beschrijvend document meegeven met informatie over het type juweel en over de herkomst. De stad wil met deze verplichting transparantie verzekeren, zowel voor de juwelier die verkoopt als voor de klant die een juweel aankoopt in Antwerpen.

Verplicht een attest meegeven bij verkoop van sieraden

Om eerlijke handel te kunnen garanderen, moeten juweliers bij de verkoop van een sieraad in stad Antwerpen vanaf 1 juli 2021 een beschrijvend document of attest meegeven. Dit attest vermeldt de karakteristieken van het sieraad (samenstelling van het edelmetaal, gebruikte edelstenen…), de herkomst ervan, de datum van verkoop en de gegevens van de verkoper.

De juwelier moet dit attest aan de klant meegeven bij de verkoop van elk sieraad dat vervaardigd is uit edelmetaal, edelsteen of diamant. De verkoop van tweedehands sieraden moet ook correct geregistreerd worden in het tweedehandsregister. Zo kan de juwelier transparant een legale transactie garanderen. Bij de verkoop van een imitatiesieraad moet de juwelier duidelijk aangeven dat het om een imitatiesieraad gaat: hier is geen attest voor nodig.

Download hier het attest (NL, Fr, Eng)

Uitzonderingen

Antwerp’s Most Brilliant juweliers

Antwerp’s Most Brilliant juweliers die dit kwaliteitslabel dragen, zijn vrijgesteld van deze verplichting. Zij zijn reeds gebonden aan een gelijkaardige verplichting binnen het Antwerp Most Brilliant label en voldoen zelfs aan nog strengere kwaliteitsvereisten.

Groothandelaars, warenhuizen, expo’s en beurzen

Ook groothandelaars en de zogenaamde warenhuizen (detailhandel met een verkoopoppervlakte van meer dan 2500 m²), moeten niet aan deze verplichting voldoen.  Zij zijn reeds gebonden aan verscheidene wettelijke bepalingen en verplichtingen.

Evenmin is de verkoop van sieraden op tentoonstellingen en jaarbeurzen onderhevig aan deze verplichting. De organisatoren leggen immers deze voorwaarden om te verkopen op aan de deelnemers.

Informatieve flyer voor de klant

Juweliers in Antwerpen moeten tevens een informatieflyer meegeven met de klant. Deze flyer verduidelijkt de kenmerken van een sieraad en geeft aankooptips voor een juweel of diamant. Begrippen en specifiek vakjargon worden verduidelijkt zodat de klant goed geïnformeerd is bij een aankoop. Ook worden de instanties vermeld die de koper kunnen helpen met bijkomende vragen en/of klachten.

Download hier de flyer in het Nederlands

Download hier de flyer in het Frans

Download hier de flyer in het Engels

Stad Antwerpen als betrouwbaar diamantcentrum

Antwerpen is één van de grootste en meest betrouwbare diamanthandelscentra ter wereld. Daarnaast ook het belangrijkste juwelencentrum in deze regio.

De stad wil van oudsher de strijd tegen heling versterken en eerlijke concurrentie garanderen. Zo lanceerde de stad in samenwerking met Antwerp World Diamond Centre (AWDC) in 2014 het kwaliteitslabel Antwerp's Most Brilliant dat wordt uitgereikt aan juweliers die aan strenge kwaliteitsnormen voldoen en daarmee deze transparantie perfect garanderen.

Delen

Sectoren