Op naar een gezamenlijke toekomst

Veel ondernemers kampen met moeilijk in te vullen vacatures. En veel geschoolde vluchtelingen vinden moeilijk de weg naar een job. Toch blijkt het in de praktijk niet zo eenvoudig om die twee met elkaar te matchen.

Daarom bundelden VDAB, stad Antwerpen en Atlas hun kennis en krachten in een gezamenlijk traject. Het idee daarvan is simpel: we begeleiden ondernemers (maar ook werkgeversorganisaties en vormingsfondsen) en nieuwkomers naar een gezamenlijke toekomst. Dat kan een vaste job zijn, maar ook gewoon een proefstage. Of een kennismakingsdag. Of een opleiding. Of een deeltijds traject. Of … gelijk welke samenwerkingsvorm het best past.

Benieuwd? Lees dan zeker verder.

Samenwerken op maat van uw bedrijf

De noden en mogelijkheden van een kleine onderneming zijn niet dezelfde als die van een groot bedrijf met tientallen openstaande vacatures. Bovendien kan het best zijn dat uw processen om specifieke skills of kennis vragen, of om erkende diploma’s. Of om een perfecte taalbeheersing. Misschien hebt u al ervaring met nieuwkomers en werkt u al samen met een gespecialiseerde organisatie. Maar misschien kwam u eerder toevallig op deze site terecht – en prikkelde het filmpje uw interesse.

Al die verschillende invalshoeken maken het onmogelijk om een uniform traject te creëren voor wie wil samenwerken met nieuwkomers. Dat werkt gewoon niet. Precies die strikte procedures willen we doorbreken. Zodat u de ruimte krijgt om op uw manier aan de slag te gaan.

Een waaier aan mogelijkheden

De voorbije maanden maakten we heel wat mogelijk bij bedrijven in de ruime Antwerpse regio. Dat kan ook bij u. De lijst hieronder is maar een greep uit de acties die we gerealiseerd hebben:

Kennismakingsdag

Vluchtelingen leren de realiteit van uw bedrijf kennen, en u kunt na de dag goed inschatten welke stappen nog gezet moeten worden voor u samen aan de slag kunt.

Bedrijfsbezoek

Een rondleiding geeft vluchtelingen de kans met mensen uit uw bedrijf in contact te komen. En omgekeerd. Zo maken vooringenomenheid en twijfel plaats voor constructieve actie.

Erkenning diploma’s

Een verpleegkundige met een attest uit zijn of haar thuisland? Wij kennen de weg om dat te laten erkennen.

Competenties checken

Het is niet omdat iemand zegt dat hij kan lassen, dat hij ook de witte raaf is die u zoekt. Met competentiechecks nemen we onduidelijkheden weg.

Gezamenlijke opleidingen

Niet elke job vraagt veel ervaring. Soms is een gerichte training al voldoende. Die kunt u alleen, of samen met collega-bedrijven organiseren.

Stage

Niet meteen overtuigd om een vast contract aan te bieden? Stages zijn ideale inloopvormen voor nieuwkomers: ze helpen bij het leren van de taal én bij het verwerven van de juiste skills.

Werkervaringstrajecten

Nieuwkomers gedurende een korte periode laten kennismaken met een job (via Artikel 60 / IBO / BVS / BIS), vergroot hun integratiekansen aanzienlijk. Zo geeft u hun loopbaan hier een vliegende start.

On-the-job begeleiding

Taalcoaching, werkplekleren, … We helpen u graag om mensen bij te staan tijdens de eerste maanden in uw bedrijf.

Elektro Anders

Jan Verhoeven, operations manager ENGIE Fabricom

ENGIE Fabricom werft anderstalige nieuwkomers aan als industrieel elektricien

Na een eerste geslaagde editie gaf het project ‘Elektro Anders’ een nieuwe groep anderstalige nieuwkomers de kans om zich in 9 maanden om te scholen tot industrieel elektricien.

 

 

Bekijk de video

Kruidvat

Kelly Cotteny, filiaalmanager Kruidvat Plantin en Moretuslei

Kruidvat biedt kans op werk aan gemotiveerde nieuwkomers

Met meer dan 250 winkels in ons land is Kruidvat voortdurend op zoek naar betrouwbare en gemotiveerde werkkrachten. In de vestiging op de Plantin en Moretuslei ging een jonge nieuwkomer uit Syrië aan de slag met een betaalde stage van 3 maanden via een BIS-contract. Wij lieten de filiaalmanager in de winkel aan het woord.
 

Bekijk de video

Kader 20

Yves Roovers, zaakvoerder Kader 20

Metaalverwerkend bedrijf biedt gemotiveerde nieuwkomer met technische skills een job

Met een goedgevuld orderboek is Kader 20 steevast op zoek naar betrouwbare en gemotiveerde werkkrachten die technisch inzicht hebben. Na een succesvolle stage ging een nieuwkomer afkomstig uit Zuid-Azië middels een individuele beroepsopleiding (IBO) als metaalarbeider bij de kmo aan de slag.

Bekijk de video

Project ‘IACTA’

Nathalie Goevaerts, human resources manager Trafuco

Transportsector investeert in opleiding en tewerkstelling van nieuwkomers

Het project ‘IACTA’ - wat staat voor ‘Integratie op de arbeidsmarkt als chauffeur in de transportsectoren in Antwerpen’ - biedt tot 28 vluchtelingen of subsidiair beschermden een opleidings- en begeleidingstraject tot taxi-, autobus- of vrachtwagenchauffeur met het oog op tewerkstelling in de sector. Wij interviewden de projectpromotor en gingen een kijkje nemen bij de bedrijven Antwerp-Tax en Trafuco.

Bekijk de video

EMAT/Universiteit Antwerpen

Sara Bals, diensthoofd EMAT (Universiteit Antwerpen)

Universitair onderzoekslabo werft nieuwkomer uit Syrië als technisch medewerker aan

EMAT is een onderzoekslaboratorium van Universiteit Antwerpen dat materialen onderzoekt via elektronenmicroscopie. Voor het onderhoud van hun toestellen en algemene technische ondersteuning waren ze op zoek naar een nieuwe medewerker met een specifiek profiel.

Bekijk de video

Bakkerij Berten & Iris

Berten Van den Bergh, zaakvoerder Bakkerij Berten & Iris

Bakker biedt kansen aan gemotiveerde jonge nieuwkomer

Een netwerk van familie, vrienden en andere helpende handen om op terug te vallen? Dat hebben vluchtelingen niet als ze aankomen in hun nieuwe land: ze moeten dat netwerk stap voor stap opbouwen. Voor bakker Berten Van den Bergh uit Massenhoven was het de motivatie om de uit Irak afkomstige Eyman een kans te geven in zijn zaak.

Bekijk de video

Optis/Cronos

Tom Decan, managing partner Optis

Begeleiding en scholing op werkvloer

Twee jaar na zijn vertrek uit Irak vormt Mustafa zijn hardware-skills om tot programmeurstechnieken onder het toeziend oog van zijn manager bij Cronos. Tegelijk wordt zijn Nederlands steeds beter. Een succesverhaal in wording.
"Mustafa was een hardware specialist, terwijl wij een softwarehuis zijn. Maar mits wat omscholing en training kan hij binnen een half jaar volledig ingezet worden binnen ons bedrijf."

Bekijk de video

Compostela

Annie Coninx, directiemedewerker woonzorgcentrum Compostela

Gelijkschakeling diploma's en taalcoaching

"We werken al sinds de jaren negentig met nieuwkomers in ons woonzorgcentrum. Toen kwamen ze vooral uit Bosnië en Kosovo, vandaag eerder uit Afrika en Irak. In die periode hebben we best wel wat expertise opgebouwd. Steeds geldt dezelfde regel: Taal is cruciaal om integratie te realiseren. Dat zagen we onlangs met een paar Portugese collega’s die intensief Nederlands gestudeerd hadden voor ze hierheen kwamen: zij spraken na zes maanden vloeiend de taal. Diversiteit vinden wij een fijne verrijking voor onze organisatie."

Bekijk de video

De Eerste Stapjes

Nathalie Ruyssers, coördinator kinderopvang De Eerste Stapjes

Kinderdagverblijf vindt logistieke hulp

Talenten van nieuwkomers schuilen in alle hoekjes. Tsigereda kwam van Eritrea naar België met een hoofd vol recepten en een hart voor kinderen. Via het OCMW en gerichte bemiddeling kwam ze terecht in kinderdagverblijf De Eerste Stapjes in Wilrijk. De medewerkers hadden nood aan een gemotiveerde collega in de keuken, die ook logistieke ondersteuning kon bieden. Vandaag kookt Tsigereda er elke dag, en leert ze Nederlands van haar collega’s en van de ouders. De volgende stap? Een opleiding kinderverzorging!

Bekijk de video

Nomad

Christophe De Mey, bedrijfsleider Nomad

Taalbegeleiding on-the-job

"Op 1 september opende het Antwerpse bedrijf Nomad de deuren. Drie maanden later werken tien nieuwkomers uit Afghanistan, Syrië, Palestina en Turkije in het gespecialiseerde groentebedrijf. “De eerste medewerkers ruilden begin december hun tijdelijke contracten in voor vaste. Een bijzonder belangrijke stap voor hen én voor ons."

Lees meer

MangéVie

Evi Backeljau, zaakvoerster MangéVie

Eén geëngageerde zaakvoerster, vier succesvolle stages

“Toen RiseSmart (Randstad Company) me vroeg of ik openstond voor werkplekleren om jonge vluchtelingen versneld op de arbeidsmarkt te krijgen moest ik niet lang nadenken. De vluchtelingenproblematiek ligt me nauw aan het hart. Door een stagiair aan te nemen, regelde ik op een goedkope manier personeel in mijn zaak én help ik een vluchteling. Een win-winsituatie, waarvan ik ook andere zaakvoerders kon overtuigen.” 

Lees meer

Vermetal

Luc Moortgat, zaakvoerder Vermetal

Gezocht en gevonden via technische screening

Vermetal is dikwijls op zoek naar technische profielen die niet bang zijn om hun handen vuil te maken. En daar helpen de sociale werkplaatsen die partner zijn van De Lift VZW ons bij. Zij weten welke mensen we zoeken, screenen de kandidaten én nemen de meeste administratie voor hun rekening. Zo hebben we snel de juiste man op de juiste plaats. En dat aan een lage instapkost”.

Lees meer

Des'Arch

Jorg Maniewski, zaakvoerder Des’Arch

Vacature ingevuld via jongerentraject

“Lang moesten we niet zoeken naar een nieuwe pistoolspuiter. Op onze vacature kwam al snel reactie van Galilei Employability (Randstad Belgium), dat jonge vluchtelingen via het jongerentraject versneld op de arbeidsmarkt probeert te krijgen met oriëntatie en werkplekleren. Ze stelden Nour voor. Een gemotiveerde Irakees, amper geschoold, maar met enige ervaring als pistoolspuiter. Ze hadden niet beter kunnen kiezen."

Lees meer

BASF Antwerpen

Katrien Dingemans, HR business partner BASF Antwerpen

Bedrijfsbezoek verkleint kloof

"Veel hoogopgeleide vluchtelingen hebben moeite om bij het juiste bedrijf in de juiste functie aan de slag te gaan. Ook bij ons: we zijn het als bedrijf niet gewoon met die doelgroep te werken. Maar we zijn ons wél bewust van de maatschappelijke relevantie. Daarom organiseerden we een bedrijfsbezoek om competenties te leren inschatten en hindernissen te detecteren."

Lees meer

Atlas

Veerle De Maesschalk, coördinator trajectbepaling Atlas

Afghaanse nieuwkomers als tolk

"Bij Atlas (het Antwerpse agentschap Integratie & Inburgering) komen we elke dag in contact met nieuwkomers. Onze werkwijze is eenvoudig: we focussen op wat die nieuwkomers wél kunnen. Zo zijn hier pas twee Afghanen gestart omdat hun kennis van Pasjtoe-Dari perfect is voor intakes met andere nieuwkomers uit die regio."

Lees meer

Binnenste Buiten

Marijke Cassiers, coördinator Binnenste Buiten

Kleermakers klaarmaken voor modesector

"In het naaiatelier van Binnenste Buiten werken drie Afghaanse en Syrische kleermakers. Aan hun vaardigheden twijfelt niemand, maar een gebrek aan diploma’s maakt het lastig om in de modesector aan de bak te komen. Binnenste Buiten helpt hen aan relevante ervaring en getuigschriften."

Lees meer

Stad Antwerpen

Zeger Vanbesien, projectleider hr/diversiteit stad Antwerpen

Taalbegeleiding on-the-job

"Stad Antwerpen biedt twintig hoogopgeleide anderstalige nieuwkomers een werkervaring van één jaar bij een stadsdienst. Ze werden gekozen op basis van hun opleiding en werkervaring in hun thuisland. Voor functies op hoger onderwijs- of universitair niveau, is het belangrijk de Nederlandse taal correct te gebruiken. Ze krijgen vanaf dag één taalondersteuning en worden begeleid door een coach."

Lees meer

Vraag en antwoord

Hoe zit dat met de taal?

Natuurlijk is het voor sommige jobs cruciaal dat er vlot gecommuniceerd wordt. Maar een taal aanleren lukt het snelst op de werkvloer – met collega’s. Bovendien kan een gezamenlijke tweede taal (Engels of Frans) vaak een tijdelijke oplossing bieden terwijl intense taalcoaching gevolgd wordt. Daarvoor bestaan verschillende mogelijkheden.

Kost dat niet handenvol geld?

Dat hoeft niet. Voor sommige acties kunt u een toelage of subsidie krijgen. En andere zaken kosten vooral tijd en mankracht – niet zozeer een financiële investering. We kijken graag samen met u naar een geschikt traject.

Ik heb geen vacature op dit moment. Kan ik dan toch iets doen?

Uiteraard. Stageplaatsen, infomomenten, taalcoachings, … mogelijkheden genoeg om erkende vluchtelingen te helpen de kloof met de arbeidsmarkt te verkleinen.

Is dat niet alleen weggelegd voor grote bedrijven?

Helemaal niet. De voorbije jaren slaagden alle soorten bedrijven erin om de brug te slaan naar nieuwkomers. Ook kmo’s en starters.

Deel deze pagina: