Veel ondernemers kampen met moeilijk in te vullen vacatures. En veel geschoolde vluchtelingen vinden moeilijk de weg naar een job. Toch blijkt het in de praktijk niet zo eenvoudig om die twee met elkaar te matchen.
Daarom bundelden VDAB, stad Antwerpen en Atlas hun kennis en krachten in een gezamenlijk traject. Het idee daarvan is simpel: we begeleiden ondernemers (maar ook werkgeversorganisaties en vormingsfondsen) en nieuwkomers naar een gezamenlijke toekomst. Dat kan een vaste job zijn, maar ook gewoon een proefstage. Of een kennismakingsdag. Of een opleiding. Of een deeltijds traject. Of … gelijk welke samenwerkingsvorm het best past.
Benieuwd? Lees dan zeker verder.
De noden en mogelijkheden van een kleine onderneming zijn niet dezelfde als die van een groot bedrijf met tientallen openstaande vacatures. Bovendien kan het best zijn dat uw processen om specifieke skills of kennis vragen, of om erkende diploma’s. Of om een perfecte taalbeheersing. Misschien hebt u al ervaring met nieuwkomers en werkt u al samen met een gespecialiseerde organisatie. Maar misschien kwam u eerder toevallig op deze site terecht – en prikkelde het filmpje uw interesse.
Al die verschillende invalshoeken maken het onmogelijk om een uniform traject te creëren voor wie wil samenwerken met nieuwkomers. Dat werkt gewoon niet. Precies die strikte procedures willen we doorbreken. Zodat u de ruimte krijgt om op uw manier aan de slag te gaan.
Hoe zit dat met de taal?
Natuurlijk is het voor sommige jobs cruciaal dat er vlot gecommuniceerd wordt. Maar een taal aanleren lukt het snelst op de werkvloer – met collega’s. Bovendien kan een gezamenlijke tweede taal (Engels of Frans) vaak een tijdelijke oplossing bieden terwijl intense taalcoaching gevolgd wordt. Daarvoor bestaan verschillende mogelijkheden.
Kost dat niet handenvol geld?
Dat hoeft niet. Voor sommige acties kunt u een toelage of subsidie krijgen. En andere zaken kosten vooral tijd en mankracht – niet zozeer een financiële investering. We kijken graag samen met u naar een geschikt traject.
Ik heb geen vacature op dit moment. Kan ik dan toch iets doen?
Uiteraard. Stageplaatsen, infomomenten, taalcoachings, … mogelijkheden genoeg om erkende vluchtelingen te helpen de kloof met de arbeidsmarkt te verkleinen.
Is dat niet alleen weggelegd voor grote bedrijven?
Helemaal niet. De voorbije jaren slaagden alle soorten bedrijven erin om de brug te slaan naar nieuwkomers. Ook kmo’s en starters.
